Tot i que la bomba suposadament involuntària que ha reduït a cendres un hospital de Kunduz, Afganistan (amb els seus pacients, doctors i infermers) ha destruït un bé preciós creat per Metges Sense Fronteres, organització de la qual sóc col·laborador, prefereixo no prendre-m'ho com una cosa personal, perquè llavors cridaria i picaria de peus com un ?ener?gumen i, ben mirat, és una imbecil·litat menor, un crim venial, comparat amb la radical estupidesa que caracteritza les nostres intervencions en el món àrab (i musulmà) des de fa anys. A qui serveix aquesta estratègia que sembla dement però que, potser, no ho és? Francament, no ho sé, però a nosaltres, ciutadans d'aquí, res de res.

Les onades de refugiats que s'abraonen sobre les nostres fronteres són el resultat d'haver destruït, a consciència, diversos estats, començant per l'Iraq i, abans, per l'Afganistan, d'on no només en vam sortir per cames, sinó que guanyarà, de nou i per la força de les coses, un front talibà o alguna cosa que s'hi assembli molt: els va la marxa i si no van aconseguir dominar-los ni anglesos ni russos, que tenen més pilotes, no ho aconseguiran els pollets de West Point.

El més prudent era deixar-los al seu aire. No ho vam fer. Tampoc ens vam abstenir d'intervenir a Líbia o a Síria, on la situació és ara pitjor, molt pitjor, que amb els tirans respectius al capdavant.

Només faltava, en aquest món devastat, que els russos es posessin a bombardejar posicions no exactament islamistes, cert, però és el mateix que fa Turquia a la seva frontera: més que integristes, li agrada matar kurds que, per cert, són les úniques tropes de peu que combaten eficaçment els de la bandera negra. Els xinesos han enviat, també, unitats de la seva Marina al Mediterrani Oriental, per si han d'heretar alguna cosa de l'agonitzant. Sembla que els amos del món tornen a considerar la guerra a gran escala una inversió interessant i han creat una bossa de caos que va de la frontera oriental algeriana a Síria i més enllà: una bomba descomunal sota les nostres parts toves.