L'avantatge estratègic de la CUP en la partida amb Junts pel Sí és que no té pressa. Mig Catalunya està impacient per saber si Artur Mas serà investit, però la CUP fa llargues conferències en què no diu res de nou mentre els hermeneutes del procés analitzen el que no s'ha dit i, per tant, no s'ha negat. "Com que no van pronunciar el nom d'Artur Mas, potser no el descarten", diuen. Però en aquest país i moment és perillós treure conclusions d'una conferència política. Artur Mas i Oriol Junqueras van recórrer a aquest format per marcar posició després del 9-N, i entre el que es va entendre i el que ha passat hi ha abismes d'esdeveniments.

La CUP està en condicions de no tenir pressa. El seu reialme no és autonòmic. Sap que podria sobreviure a una campanya de desprestigi, a una repetició de les eleccions i fins i tot a un càstig dels votants. La seva essència no es troba a les institucions sinó a les assemblees. No toquen poder -excepte alguns ajuntaments- i poden continuar igual sense que res no s'estripi. I això els dóna avantatge en les negociacions que potser ja han començat.

Certament, veure com des de totes bandes els assenyalen amb el dit, i els acusen d'encallar el procés si no es rendeixen al President, no és un plat de gust, i alguns han dubtat de poder resistir fins al final. Però molts altres pensen que per acabar investint Mas no calia emprendre el viatge, i poden aguantar perfectament la pressió. Estan acostumats a ser els incòmodes, els "rars" de la política. Se solen moure en cercles de gent propera, que els enforteix i protegeix de l'entorn hostil. I alhora, n'hi ha de prou llestos per treure benefici d'una negociació.

Junts pel Sí, en canvi, no es concep sense tocar poder. O governen o l'invent se'n va en orris, i això situa la pressió a la seva banda. No es poden permetre la manca d'entesa. Per això han sortit a explicar que estan d'acord amb tot el que va dir la CUP a la conferència. El que faci falta, per treure el carro del sot i tirar endavant. Però s'ha de mirar que en la maniobra no es desmunti el carro mateix. La presidència de Mas és una de les peces mestres de l'artefacte. Si es replanteja, s'obre la caixa dels trons.

Ja veurem com evoluciona, tot plegat. Veure Junts pel Sí tan disposada a assumir el programa de la CUP deu estar provocant algun cobriment a la Catalunya conservadora que sempre ha confiat en Convergència per barrar el pas a les esquerres.