Carrer, moda i art

13.10.2015 | 08:58

El dissenyador Yves Saint Laurent va exclamar el 1968: "No al Ritz, llarga vida al carrer!". La influent Coco Chanel havia assegurat abans que la moda només existeix quan "impacta en el carrer". Un altre col·lega, Christian Lacroix, declarava el 1994: "És terrible dir-ho, però sovint la roba més excitant és la que porten els pobres". I afegia: "Fins i tot per a l'alta costura necessitem la influència de la vida real. La mataríem si la restringíssim a vitrines i museus".

Amb el sarcasme i l'ambigüitat dels dadaistes, el pintor Max Ernst proclamava el 1919 en llatí: "Fiat modes-pereat ars", això és, "Que visqui la moda i que mori l'art". En el segle XIX, l'escriptor Oscar Wilde s'havia mogut pel mateix registre quan va opinar que hi ha "modes en l'art" com n'hi ha "en la indumentària".

La clau per a l'equilibri entre carrer, moda i art, la va anticipar el filòsof Walter Benjamin a principis del XX tot parlant de la fotografia, la qual pot transformar la pobresa en quelcom plaent. Sí, encara avui les imatges de la moda ens traslladen a un món de somnis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema