Mentides pietoses? No!

Francesc Buixeda Cabré. Santa Pau.

Estem vivint les declaracions de tres membres del Govern de la Generalitat, impu­tats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per haver portat a terme la consulta del 9-N, suspesa pel Tribunal Constitucional.

Quan s´assenyalà la data de citació per decla­rar davant del Tribunal, immediatament la classe política catalana, digué: és curiós que s´hagi efectuat pràcticament després dels comicis del 27-S i també la coincidència de la compareixença del president del Govern en funcions el dia 15 (fa 75 anys de l´afusellament del president Companys). Però per què no s´ha dit que la defensa dels imputats fou la que demanà que les citacions no fossin fins després de les eleccions, per no influir en la campanya?

També s´estan fent un seguit de comuni­ca­cions, rodes de premsa i manifestacions de part de la classe política catalana i de part de la societat civil, que fins i tot acompanyen cada imputat a la seu del Tribunal i es manifesten en diferents indrets i ajuntaments catalans. Per què? Potser per intentar pressionar l´actuació judicial?

Pel 9-N, el president del Govern, actualment en funcions, va manifestar clarament als mitjans de comunicació que el respon­sa­ble de tot allò era ell. I pregunto, quan algú es fa responsable públicament d´alguna actuació, deu haver d´assumir les conseqüèn­cies que se´n puguin derivar? Perquè ara s´està teatralitzant l´actuació del Tribunal, provocant fins i tot que aquest hagi de fer comunicats sobre l´actuació del Govern autònom davant de la seva seu? Sembla que s´estan perdent els papers per totes les parts i finalment pregunto, si es tractés d´un vulgar reu, també hi aniria tothom, a acompanyar-lo a declarar? La llei i la justícia ha d´ésser ­igual per a tothom, oi? Mentides pietoses? No!

Sempre connectats?

Xavier Serra Besalú. girona.

Els qui ens dediquem a l´educa­ció podem tenir la tendència a pensar que ho sabem quasi tot, o que coneixem les millors solucions. Potser sí en certs punts, per l´experièn­cia, la teoria... sobre aprenentatge, família, estudis, gestió de conflictes... Però no és cert: hem d´aprendre i modificar sovint força opinions inicials. Recorden les infinites fitxes de fa uns anys, o els Netbooks, o altres expe­riències, fins i tot més traumàtiques? O l´ús i abús en emprar com «competències», «progressa adequadament» o «emprenedoria»?

Veient el tema de la propera Jornada de reflexió del Consell Escolar de Catalunya, que se celebrarà aquest dissabte 17 a Barcelona, en el formidable marc de l´Auditori del Conservatori del liceu, em ve el cap: sobre el tema d´enguany, ¡quant ens queda per aprendre! Es tractarà de «Viure i aprendre en temps digitals» i aquí sí que hem de repensar moltes estratègies i actituds. De fet, per anar-hi, m´he inscrit per Internet, he cercat el lloc enviant-me el mapa de Google a l´smartphone, i probablement pagaré el bitllet de tren amb Paypal. I no ho deixaríem fer a un alumne, això? Per què?

En la meva opinió, el problema central és -com sempre!- el recte ús de les tecnologies. També els costos, si la societat està en època de vaques magres, però principal­ment un ús digne, un ús moral. I això és exponencialment més complex en certes edats, envaïdes per la mandra, la debilitat del caràcter o la superficialitat de l´entorn on ens movem. A veure si dissabte l´encertem! Quedem?

Les llàgrimes d´una mare

Francesc A. Picas. la jonquera.

Durant el govern de Lluís Companys com a president de la Gene­ralitat, del 1936 a 1939, van ser assassinats a Catalunya cinc bisbes. El de Lleida, l´auxiliar de Tarra­gona, el de Barcelona, el de Segor­be i el de Terol. També centenars de sacerdots i religiosos, vint monjos de Montserrat, pares de família i 176 joves de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Empresaris, fabricants, industrials polítics i literats. Foren clausurades totes les esglésies i el monestir de Montserrat. Cremats altars i imatges. Nadal fou esborrat del calendari. Usurpades totes les fàbriques, indústries, mines i banques.

Acabada la guerra a Catalunya, el febrer de 1939, Companys s´exilià a França. El 1940 fou detingut i deportat a Espanya i jutjat per un tribunal militar. El jurat el componien amics dels 200 militars que Companys va fer assassinar a Barcelona, el juliol de 1936.

Les profundes oracions de la ma­re de Lluís Companys aconseguiren que el seu fill, a l´hora de la mort, recordés la fe apresa de petit i oblidada de gran. La Fe que perseguí durament en el seu govern de 1936-1939. Les llàgrimes d´una mare fan miracles. Déu l´hagi perdonat.