Lamentable

Pere Solà. Girona.

No sé si és comparable a una desfilada nord-coreana o a una marxa siciliana. Que ca­dascú busqui la seva analogia. En qualse­vol cas, la desfilada del Govern català i 400 alcaldes envoltant l´estimat líder Artur Mas és el més allunyat que hi ha a les formes que presideixen els estats democràtics.

En les democràcies occidentals, els governants tenen un respecte profund pels tribunals de justícia com a garants de l´Estat de Dret, pilar fonamental del sistema demo­cràtic. A Catalunya fa temps que el popu­lisme ha derrotat l´estat de Dret. Mala peça al teler.

És una broma de mal gust que els que van portar Pascual Estevill al Consell General del Poder Judicial qüestionin la independència dels jutges. Déu ens deslliuri que aquests arribin a controlar un dia el Poder Judicial de Catalunya. La família Pujol, com a grans patriotes, gaudiria d'immunitat absoluta.

El sou de l´alcalde

Joaquim Barnada Masgrau. FORNELLS DE LA SELVA.

Al darrer número de la revista La Farga de Salt un article a la secció «El lector escriu», signat per Josep Maria Pla, posa de manifest la seva indignació pel desmesurat increment de sou del nou alcalde de Fornells. Així mateix mostra la seva perplexitat per la man­ca d´una reacció crítica per part del po­ble. Té raó, encara que, de fet, sí que hi va haver crítiques per part d´altres grups polítics però com que el sou s´ajusta a la legalitat poca cosa s´hi pot fer.

Estic convençut que hi ha molta gent a Fornells que està disgustada per l´increment del sou de l´alcalde i, al meu entendre, la manca de mobilització massiva en contra d´aquesta decisió es pot explicar, en part, per la por a represàlies o a ser exclòs de determinats cercles socials.

Vull fer notar també que l´alcalde va proposar la mesura, però qui finalment va permetre que s´executés van ser els seus companys de partit. Per tant, hi ha diversos respon­sables d´una decisió que no sembla la més encertada, tenint en compte la situació de dificultats econòmiques que afecta moltes famílies. Se´m fa molt difícil d´entendre que a les files del propi partit no hi hagi hagut ningú que fos prou valent per manifestar una opinió contrària a la mesura.

Donades aquestes circumstàncies només ens resta esperar que l´actual alcalde de Fornells, en un exercici de reflexió profunda sobre la naturalesa del càrrec que li ha estat atorgat, reconsideri la seva decisió i que opti per cedir part del seu sou per a despeses socials. Potser llavors es demostraria la se­va autèntica voluntat de servei al poble.

Després de l´infern, el cel

Francesca Barti i Comalat. banyoles.

Algunes vegades anem a l´infern sigui perquè algú ens l´ha recomanat, la vida ens l´ha posat al davant o bé perquè el nostre incons­cient ens hi ha portat per entendre què ens està passant.

L´estada a l´infern pot ser breu o de llarga durada depenent de les ganes que tinguem de sortir-ne, de l´economia que disposem o del cercle social de qui t´envoltes.

Els viatges a l´infern són amb aerolínies antigues, avions que encara duen hèlix al davant i pugen i baixen sense parar. Els experts recomanen que et beguis una bona infusió de paciflora abans de pujar-hi si no vols marejar-te gaire.

L´arribada a les tenebres són d´allò més impactants amb monstres i orcs de tota classe, amb tot un parc d´atraccions de foc funcionant les 24 hores del dia i et fan ballar el gir sufí fins que caus exhaust de donar voltes.

Sobretot, cal anar-hi poc preparat i ben lleuger si no el volem disfrutar ni tirar-hi fotos per evitar immortalitzar dits moments.

Després d´unes vacancetes al caos tornes oxigenat, purificat i ben recuperat per tornar a reprendre les responsabilitats d´aquesta vida amb una visió més clara. Tens la sensació que t´has desempallegat de molts pesos, que aprecies més el que tens a casa i de que has tornat al cel.

Diuen que és el destí més demanat per les persones que volen un canvi radical i degustar una cultura diferent.

Són unes vacances recomanades per caps quadrats sense criteri i amb poques inquietuds, sobretot, per esclaus de la hipermodernitat que desitgen viatjar amb més llibertat i sense maleta.

Petites frases genials

JoaquiN durall. girona.

Sobre el judici del destrossa empreses i països, del Mas, vaig llegir aquest comentari a les notícies dels diaris. El signava un tal Saulo: «Jo em vaig espantar quan vaig veure els paios de la vara exhibir els pals. Em pensava que l´anaven a apallissar».