Em fa coseta. De debò que em fa coseta l'espectacle preparat per a més glòria de Presidentmàs a la porta dels jutjats, i dic espectacle en el sentit teatral, perquè tot obeïa a un guió. Quantes vegades no va assajar el protagonista el gest a les escales, aquell braç estès amb els quatre dits que s'arrepleguen en un puny per colpejar-se el cor! Quants cops no va repetir davant del mirall l'expressió "aquest és un moment històric i jo sóc el vostre líder", que s'aconegueix serrant fort les dents, entornant els ulls i elevant la mandíbula exactament 25 graus, perquè a partir de 30 ja es torna expressió de "mmm, sembla que vol ploure"! Quantes hores no va dedicar a aprendre exactament a quina velocitat caminar entre els fidels i a saber cada quan aturar-se -ara em deixo tocar per una iaia, ara colpejo carinyosament la galta d'un jove- sense que això suposés cap pausa en el camí cap a la posteritat! A tocar del protagonista, els secundaris. Més enllà, els extres, que ni tan sols sabien, innocents ells, que havien anat no a defensar un imputat sinó a encimbellar un líder, un gran timoner, un enviat del destí.

I malgrat tot, em fa coseta. Els líders postissos sempre m'han fet coseta. Presidentmàs estava a la porta del jutjat encantat d'haver-se conegut, si per ell fos, l'imputarien cada dia. Potser ara mateix ja està saltant-se un semàfor en vermell, fumant a dins d'un hospital o regalant caramels vestit amb gavardina a la porta d'un col·legi per poder tornar als jutjats la setmana vinent. Com no s'ha de creure aquest home un enviat del destí, si per posar quatre urnes de cartró que de res no servien li van fer el favor de denunciar-lo.

-Si inclús els enemics contribueixen a enaltir-me, és que sóc un elegit dels déus... suposant que no sigui un d'ells.

L'obra d'aquest dia només es podia millorar amb Presidentmàs anant als jutjats a cavall d'un burro i els fidels rebent-lo amb branques d'olivera. Potser a la propera. Mentrestant em fa coseta, he vist massa líders amb gest i expressió similar i no en recordo ni un que hagi fet res profitós. Més aviat al contrari.