Aquesta advocació d'una marededéu valenciana, que es va celebrar el dilluns 19 d'aquest mes al poble de Xaló, ens recorda que la Sagrada Escriptura ens exhorta a ser solidaris amb els pobres. Ja a l'Antic Testament, al llibre del Deuteronomi, el Senyor ens crida a socórrer els pobres, les viudes i els orfes, com podem veure en el text, 15:1-3,11 i també als versets 20 i 21 del capítol 24 del mateix llibre. Un verset que els cristians no hauríem d'oblidar mai, i encara menys en aquest temps, tan llarg de crisi econòmica, és: «Mai no en faltaran de pobres en el país, per això et dono aquest manament: obre les mans al teu germà, als pobres que hi hagi al teu país» (Dt 15:11).

El llibre de Rut, al capítol 2, o el llibre de Tobit (4:21) i també els Psalms (12:6 i 18:28) ens parlen de l'amor als pobres. Encara, el llibre dels Proverbis ens exhorta a la justícia a favor dels més desvalguts, alhora que denuncia les injustícies: «Qui oprimeix l'humil, ultratja el qui el va fer; l'honora, el qui és bo amb el pobre» (Pr14:31). Igualment els profetes, com Isaïes, Jeremies, AmósMiquees, alcen la seva veu, que és sempre un crit a favor dels pobres i dels desvalguts. Però és sobre?tot al Nou Testament, i d'una manera particular a l'Evangeli de Sant Mateu i al de Sant Lluc, on Jesús mostra la seva preferència pels pobres i pels humils, pels menyspreats i pels qui es troben aixafats pel poder despòtic.

La festa de la Mare de Déu Pobra de Xaló s'ha celebrat tres dies després del Dia Mundial de l'Alimentació, que commemoràvem el passat divendres 16, i dos dies després de la Jornada per l'eradicació de la pobresa, el dia 17.

Va ser amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, que el papa va adreçar un dur missatge al director general de la FAO, José Graziano da Silva. En aquest text, Francesc denunciava la desigualtat existent entre països pobres i rics, una desigualtat que com recordava el papa, «és el resultat d'aquella cultura que descarta i exclou molts germans i germanes nostres». Només fa uns dies, i també amb motiu del Dia mundial de l'Alimentació, Càritas i Mans Unides ens recordaven que 800 milions de persones pateixen fam.

En el seu valent missatge a la FAO, el pa?pa Francesc ens recordava que tots nosaltres «som responsables de les dues terceres parts de la població» que continua «desprotegida». És a dir, d'aquells milions de persones que «passen fam i desnutrició», degut sobretot a «la distribució injusta dels fruits de la terra», i també «per la falta de desenrotllament agrícola».

El papa Francesc denunciava aquells que només busquen beneficis, així com també «la concentració en interessos particulars i els efectes de polítiques injustes», que «frenen iniciatives nacionals o impedeixen una cooperació eficaç al si de la comunitat internacional». Tot això provoca l'augment de «les diferències en els nivells de benestar», així com en els «ingressos, l'accés a l'assistència sanitària i l'ensenyament». Com deia el papa en aquest discurs, «la falta de protecció social és un factor negatiu», així com la desigualtat, que «afecta als elements fonamentals del benestar individual i col·lectiu, com la salut, l'ensenyament i la qualitat de vida».

El papa feia una crida a la protecció dels «més desafavorits», degut a la «falta de protecció social», cosa que fa que «pateixen les conseqüències nocives d'una crisi econòmica persistent». I és que, com recordava Francesc, l'Església «no és indiferent a aquestes situacions», ja que defensa un dret fonamental: «la creació i els fruits de la terra són dons de Déu que concedeix a tots els éssers humans», i per això mateix «han de ser compartits justament per tots ells». El papa acabava el seu missatge a la FAO, afirmant la seva ferma voluntat «per afrontar les injustícies», i així poder fer un món més humà i més fratern.

La festa de dilluns passat de la Mare de Déu Pobra a Xaló ens convida avui a estar atents a tantes formes de pobresa com hi ha al nostre País. I a ser sol·lícits, com ho fou Santa Maria, per així atendre els més desvalguts de la nostra societat.