Ens acollona l'Organització Mundial de la Salut, amb un estudi en el qual deixen anar que menjar carn processada pot augmentar el risc de càncer fins a un 18%. Això és gairebé una cinquena part més de possibilitats que un ciutadà vegetarià, posem per cas. L'informe, que és antic, posa en el mateix sac la cansalada, els embotits, inclòs un producte tan excel·lent com el pernil, que es considera una bona font de salut, les hamburgueses, les salsitxes o la carn vermella, que la valorem tan sana fins que ens donen aquest ensurt alimentari.

És just aplegar un grup de productes tan variat amb els mateixos efectes sobre la salut humana? No sembla més lògic que existís una escala de perillositat? Hi ha una base científica irrefutable per a una afirmació tan categòrica, genèrica i lapidària? Som davant de propaganda de caire vegetarià, o un intent radical de fer canviar els hàbits alimentaris de la societat del Primer Món? Com s'ha de rebre aquest informe, ben discutible, a les comarques gironines, on tenim una de les indústries de la carn i el seu tractament més potents del país; que ocupa un espai decisiu en les nostres vendes i exportacions? Just ara, els pares de la pàtria europea obriran el mercat a nous productes alimentaris, com els insectes.

La població mundial supera els 7.300 milions de persones, quan l'any 2000 érem més de 6.000 milions. Hi ha un problema evident de redistribució de la riquesa, de viabilitat dels recursos i d'un millor aprofi?tament d'aquests, però d'això a titllar com a perillós el consum d'un bon entrecot de bou o de vedella, que són una delícia, hi ha un abisme, i és matar mosquits a canonades. La carn de vedella o de porc ocupen una part important de la nostra alimentació, conformen plats emblemàtics de la nostra cuina i formen part de la nostra història de fa segles. L'informe parla d'un consum equilibrat com a remei, però la por ja hi és. Avui, quan cada vegada més tenen més rellevància els productes ecològics, allunyats dels tractaments químics i que cerquen una producció el màxim de natural, la gent intenta dur una dieta equilibrada. Tots coneixem amics amb dieta permanent i en guerra amb la taula de calories, només falta que ens encastin una por innecessària, nova, sobre el consum de carn per acabar de tornar-nos bojos. En plena crisi, això és una broma per a molta gent, i també molts vegetarians i vegans tenen més arguments per seguir la seva dieta. El dubte és saber si això que se'ns diu és per la nostra salut real o per aixecar pors psicològiques envers aliments tan preuats en la nostra taula.