La plana major dels partits conservadors europeus ha estat a Madrid per donar suport a Rajoy. Si més no, de cara a la galeria. La Santa Aliança sempre ha tingut un sentiment de protectorat sobre l'Espanya incorregible en els seus vicis endèmics. El nivell d'indigència intel·lectual de les seves elits ja convé a l'Europa del poder. Així tenen una àrea clientelar captiva, de reserva de mà d'obra i alhora, zona tampó de seguretat mediterrània, encara que sigui fent els ulls grossos a una democràcia de molt baixa qualitat. Merkel i els seus coreligionaris sempre fan els ulls grossos davant d'Espanya. És un malalt massa gran. La Comissió Europea no ha pogut amagar, però, el seu enuig davant el previsible incompliment de l'objectiu del dèficit el 2015 i el 2016. Tot i que Espanya és dels pocs estats que creix, només ho ha fet a través de l'austeritat i l'exportació. Sense millorar en productivitat, no hi ha sortida. Qui vol saber, però, sap què és Espanya:

1. Creixement massiu en pobresa. Desigualtat i pobresa han arribat a nivells sense precedents. Un de cada quatre treballadors espanyols és pobre, segons un estudi de l'Organització Internacional del Treball. El nombre de persones que guanyen menys del 60% del salari mitjà va augmentar de quatre punts percentuals entre 2000 i 2014, del 18% al 22,2%.

2. La població es desactiva i s'instal·la la precarietat. L'atur pot haver caigut els últims quatre anys del 26,5% al 22%, però la població activa disminueix a un ritme molt més ràpid que el creixement en la creació d'ocupació, assenyala Càritas. El percentatge de treball a temps parcial a Espanya va créixer del 12% el 2008 al 17,4% el quart trimestre del 2014.

3. Un país sense joves. La majoria dels nous llocs de treball no són per als joves. La majoria d'empreses que contracten prefereixen treballadors amb experiència. Segons l'OCDE, el sou mitjà mensual dels joves es va reduir de 1.210 euros el 2008 a 890 el 2013, el 35% menys en termes reals.

4. Una dècada per llançar i amb mals fonaments. El nivell real de la producció registrada el 2014, després de l'anomenada «recuperació» era encara el 5?% per sota del nivell registrat l'any 2008. La formació bruta de capital, com a proporció del PIB, s'ha reduït 14 punts percentuals des del 2007; els fons per a la investigació, desenvolupament i innovació es van reduir de 321,90 euros per habitant el 2009 a 279,30 euros el 2013.

La Santa Aliança reunida a Madrid potser ha servit perquè Rajoy torni a guanyar les eleccions. Vés a saber si no és un regal enverinat perquè Espanya s'enfonsi definitivament.