Menjar carn processada com salsitxes, hamburgueses o embotits augmenta el risc de patir càncer, segons ha conclòs un panell d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El dictamen considera que aquest tipus d'aliments és «carcinogen per als humans» i l'inclou en el grup de substàncies més perilloses per a la salut juntament amb el fum del tabac, l'alcohol, el plutoni o l'aire contaminat, entre més de 100 compostos analitzats anteriorment. L'organisme també considera que la carn vermella (boví, porc, cavall, xai, cabra ...) és «probablement carcinògena».

Aquest panell de 22 científics de 10 països de l'Agència Internacional per a la investigació del Càncer (IARC, en anglès), part de l'agència sanitària de Nacions Unides, ha estat l'encarregat de revisar els estudis científics publicats sobre el tema.

Diversos nutricionistes seriosos -com Abel Mariné- i representants de la indústria de la carn s'han afanyat a treure ferro a aquestes conclusions, que, segons les opinions més ponderades, són, com a mínim, precipitades. A més es basa en estudis sobre l'alimentació de tall nòrdic i anglosaxó -on predominen els aliments fumats i processats- més que la mediterrània, on, si més no els fumats, a penes són presents. Aquí som de cansalada no de bacó -a desgrat del que mengen els joves, per desgràcia-; i més de fuet que de salami alemany.

Així, l'Institut Nord-americà de la Carn, una gran patronal càrnia als EUA, va dir que l'estudi «atempta contra el sentit comú» i va en contra de «dotzenes d'estudis en els quals no s'ha trobat correlació entre la carn i el càncer». En canvi, la relació amb els fumats -incloent la barbacoa o el bacó- sí que ve d'antic.

L'estudi de l'OMS considera carn processada «qualsevol tipus de carn que ha estat transformada amb sal, curació, fermentació, fumat, per millorar el sabor i preservar l'aliment». Això inclou salsitxes, botifarres, algunes hamburgueses de carn picada i també embotits, des del pitjor fuet al millor pernil o el millor bull, així, que, hem de suposar, patés i terrines. Ja veiem que inclou massa coses i productes en un mateix sac. Tot i que la majoria d'aquests productes són de carn de porc -i de bou, als països nòrdics- aquest grup també inclou embotits fets amb sang, carn picada d'aviram o vísceres: de la botifarra negra o la de perol, al salami halal, vaja.

La carn vermella, la que prové del múscul d'un mamífer, que inclou boví, xai, porc, cavall i cabrit. Això, si més no, contrasta amb una publicitat dels productors de porc que presenten el llom com una carn blanca.

L'estudi de l'ONU és concloent i troba prou evidències científiques per considerar les hamburgueses i la resta de les carns processades com un producte que genera càncer. Aquests treballs mostren que aquest tipus de carns s'associen amb una major incidència del càncer de còlon. No obstant, també reconeixen que la incidència d'aquests aliments per a una persona és limitat, i si bé diuen que el consum diari de 50 grams de carn processada augmenta el risc de càncer colorectal en un 18%, aquest consum ha de ser continu, durant anys, per tenir aquest efecte. No crec que cap dels amables lectors mengi, cada dia de l'any, 50 grams de cansalada o de fuet... O potser sí?

Me'n vaig a menjar una botifarra de perol, ara mateix!