Acabo de rebre l'informe de Global Entrepreneurship Monitor sobre Catalunya 2014, que analitza l'activitat emprenedora i l'evolució els darrers anys. Constata que la taxa d'activitat emprenedora (TEA) a Catalunya suposa una millora respecte a anys anteriors, 7,54%; valor per sobre la mitjana europea: 6,9% i molt més que l'espanyola: 5,1%.

Continuem, però, com Espanya, amb una opinió deu punts per sota l'europea quant a valorar que l'emprenedoria atorga estatus social i econòmic. Les reformes al mercat laboral, per rebaixar els costos salarials i els de la postocupació (pensions, prestacions per atur i indemnitzacions per acomiadament), i l'impacte que han tingut en la renda de les famílies, han provocat un dels increments més grans de desigualtat de l'OCDE. Per tant, augmenta el desig entre la població de més equitat en els estàndards de vida.

Les persones involucrades en algun procés d'emprenedoria tenen més confiança en les pròpies habilitats i perceben més oportunitats en l'entorn i tenen menys por al fracàs que la resta de la població. La població percep una alta autoeficàcia en coneixements i habilitats i en el coneixement d'emprenedors de referència. En canvi, és més pessimista que la mitjana a veure oportunitats en l'entorn i el risc de fracàs. En els dos primers ítems Catalunya se situa a l'inici de la llista amb països com EUA, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Suècia. I lidera les comunitats autònomes. En canvi en els altres dos baixa a posicions intermèdies.

La població adulta amb intenció d'emprendre era del 9,7% a Catalunya, per sobre del 7,7% espanyol, per sota de l'11,7% europeu. El percentatge de població involucrada en negocis consolidats és l'any 14 de prop del 10% a Catalunya, molt per sobre del 6,5% espanyol i europeu. En comparació internacional Catalunya és al 20è lloc en funció del percentatge d'emprenedors potencials. Espanya, al 28. En emprenedors consolidats el 6è, pel 14è d'Espanya.

La mitjana dels emprenedors potencials és de 35 anys; en fase inicial de 39; i consolidats de 48. En l'activitat emprenedora encara predominen els homes: sis de cada deu.

Conclou que les polítiques de foment de creació d'empreses s'haurien de centrar en els jaciments d'emprenedors principalment universitaris i directius d'empresa. En resum, tot i que amb alguna deficiència històrica Catalunya passa amb bona nota l'examen internacional d'emprenedoria. Bona notícia en temps on n'hi ha molts que voldrien veure'ns vençuts i enfonsats.