La recent filtració de documents i converses confidencials del papa Francesc ha fet encongir Sant Pere, amb una maniobra similar a la que va propiciar la renúncia de Benet XVI quan pretenia reconduir les finances, la moral (el lobby gai), el malbaratament, el luxe i altres escàndols de la vida vaticana. D'aquest Vatileaks ja s'han publicat dos llibres, on es revela el destí d'alguns capitals vaticans, la funció com a paradís fiscal de l'IOR, el banc vaticà, etc. En definitiva, les interioritats més fosques en el si de l'Església.

La gendarmeria ha detingut dues persones. Un és Lucio Angel Vallejo Balda, un capellà nat a La Rioja, teòleg, molt pròxim a l'Opus, que va treballar al bisbat d'Astorga per ordenar els comptes de la diòcesi. Allí va perdre més de 300.000 € en l'escàndol de Gescartera, va immatricular totes les propietats eclesials, excepte les seves, i va ser l'accionista majoritari d'una "sicav" per gestionar la Conferència Episcopal. A finals del 2011, Rouco el va recomanar a Roma com a secretari de la Prefectura d'Afers Econòmics, d'on va ser destituït fa un any per l'escandalós sopar al terrat de la Prefectura, a la plaça de Sant Pere, quan150 convidats van celebrar excessivament la canonització de Joan XXIII i Joan Pau II. El sopar va ser organitzat per la seva col·laboradora, Francesca Chaouqui, l'altra detinguda.

L'afer es va destapar en descobrir que l'ordinador del revisor general del sistema econòmic del Vaticà havia estat hackejat, just quan ha d'aprovar-se la seva reforma. Ara, el Vaticà tremola per la corrupció que descriuen els llibres, tot i que, en realitat, beneficien el Papa en el seu propòsit de neteja general.