Enguany per Sant Jordi no era a Catalunya però estava igualment de nodrida culturalment. Tenia una conversa amb dos col·legues i un professor de la facultat d'educació de la Universitat de Harvard que ens va parlar de l'i-lab. Un laboratori d'innovació de la seva universitat on té cabuda qualsevol projecte de qualsevol estudiant. Si és només una idea se li dóna un tipus de suport i si és ja un projecte evolucionat un altre. De fet, es tracta de capacitar fins allà on l'estudiant vulgui arribar, com ara constituir el seu propi negoci.

Abans d'ahir que era Sant Aniol (no l'Aniol més conegut, ja ho sé) vaig anar a raure en la història d'un dels projectes de l'i-lab. La d'Agaba i el cafè Bantu. Un projecte d'emprenedoria social que consisteix a destinar els beneficis de la venda d'especialitats de cafè al finançament d'agricultors africans. «Cafè del poble i per al poble» -es llegeix al seu Twitter-. Agaba va néixer a Bushenyi, Uganda. El seu pare va ser assassinat dues setmanes abans que nasqués i la seva mare es va fer càrrec de cinc fills tota sola. Fent petites feines primer i venent te i pa més tard, va estalviar prou per comprar dos porcs, un mascle i una femella, que van ser l'inici d'una petita granja. Això va permetre que els seus fills poguessin anar a l'escola secundària i que Agaba, amb una beca, anés a la Universitat de Makerere, a Kampala. Més tard, Agaba va anar a Harvard per aprendre més sobre emprenedoria i on va centrar l'interès en els petits empresaris com la seva mare. Després de madurar la idea de Bantu, va ser seleccionat per l'i-lab. El director va explicar que la seva autenticitat i passió en exposar el projecte van ser determinants per la selecció.