ANTIBI"TICS, ELS JUSTOS

19.11.2015 | 00:00
ANTIBI"TICS, ELS JUSTOS

«El que fa que apareguin resistències és la contínua presència dels antibiòtics»

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit que aquesta setmana sigui la primera setmana mundial de conscienciació sobre els antibiòtics amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la resistència antimicrobiana.
A inicis del segle XX mitjançant el descobriment dels antibiòtics es va poder neutralitzar l'efecte que els bacteris produeixen en el nostre cos, però al llarg dels anys els bacteris han aconseguit «lluitar-hi» i fer-se resistents, és a dir, que l'antibiòtic ja no els pugui eliminar. El que fa que apareguin resistències és la contínua presència dels antibiòtics i, per tant, cal ser estricte amb l'ús. No cal prendre'ls, per exemple, per un refredat o una grip ja que són malalties causades per virus i els antibiòtics només poden eliminar bacteris. A part del mal ús, no acabar un tractament correctament prescrit també afavoreix l'aparició de resistències. Sovint passa perquè un es recupera de l'afecció i deixa de prendre els antibiòtics, però malgrat la millora dels símptomes la infecció no ha estat del tot eliminada. Els bacteris restants ja no causaran problemes a aquella persona, però sí que s'haurà afavorit que quedin alguns bacteris vius que hagin après el mecanisme pel qual el fàrmac els matava. Això es pot transmetre generacionalment a través dels gens dins el món dels bacteris i fer que el tractament a d'altres pacients ja no sigui efectiu.
És paradoxal que en una societat tan tecnificada i convençuda de poder tractar les infeccions bacterianes que mataven persones a inicis del segle XX, l'abús dels antibiòtics per aquesta mateixa societat, faci trontollar la seguretat existent avui dia per la curació d'aquestes malalties. Cal prendre'n consciència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema