"Garbancito

de la Mancha"

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque.

Torroella de Montgrí.

En aquests moments i fins al 24 de gener es pot veure una exposició entranyable al Museu del Cinema de Girona: Garbancito de la Mancha. És el nom del primer llargmetratge europeu d'animació en color. Va ser fet a Barcelona i per aquest motiu a la mostra es reivindica aquest film com l'origen del cinema d'animació a Catalunya. Balet y Blay va ser la productora i distribuïdora cinematogràfica. Més endavant farien una segona part amb Alegres vacaciones, que no va tenir tant d'èxit com la primera. Va ser dibuixada i realitzada pel valencià Arturo Moreno. De fet, l'origen de la pel·lícula va ser el llibre de mateix títol fet amb il·lustracions d'Arturo Moreno i text de Julián Pemartín.

A la sala podem veure el cartell i una selecció de dibuixos i dades sobre Garbancito de la Mancha (1945) i d'altres sobre Blancaneus i els set nans (1937), de forma comparativa, ja que aquest últim va ser el primer llargmetratge d'animació en color americà. També a la sala podem veure d'altres materials relacionats amb el cinema d'animació català.

Cal dir que es podrà veure la pel·lícula. És una forma de celebrar que es compleixen 70 anys de la data de la seva estrena. Ara que tenim un cinema d'animació ja consolidat, tant dirigit pel públic infantil com a l'adult, està bé fer un homenatge als inicis d'aquest tipus de cinema.

Agraïment a la Policia Local de Blanes

INMA LLADÓ. BLANES.

"No més violencia contra les dones". Amb aquesta proposta, la policia local de Blanes ha realitzat un curs gratuït d'autoprotecció per a dones. M'agradaria felicitar públicament els agents que han fet possible aquest curs, gràcies a la seva dedicació i esforç, hem après tècniques d'autodefensa per poder utiltzar davant d'una agressió.

Crec que hi ha molta feina a fer no només amb la violencia de génere, sinó també amb el tema del bullying a les escoles, etc. Iniciatives com aquesta organitzada per professionals haurien de continuar. Vivim en una societat on la por ens paralitza davant d'una situació d'agressió i en cursos com aquests s'aprèn a poder sortir, fugir i a no ser agredides, o almenys intentar-ho. Gràcies un cop més per la implicació en aquestes qüestions que ens afecten a tots.

III Jornada del Clúster èxit

Narcís Cadena i Masó. GIRONA.

A la Girona viva que conec, el dia 20 de novembre, se celebraren tres esdeveniments importants. Al matí, per tercer any consecutiu, l'agrupació de les nou entitats del clúster organitzaren un matí molt intens: Evolució de l'economia a curt termini i afectació en el mercat laboral. Conclusions d'un treball conjunt entre grups municipals i les persones integrades laboralment... En macroeconomia, el Dr. Tugores va dir -entre altres coses-: "El repartiment de la riquesa és desigual. Li manca justícia. Per encarrilar un creixement sòlid cal que sigui inclusiu"... Es diu que l'economia va per davant de la política. Per tot el que he escoltat avui, en les vivències compartides, puc afirmar que el món fundacional i associatiu també passa al davant de la política. La societat civil és més àgil i eficaç a resoldre els problemes de les persones que queden al marge del sistema econòmic per diferents motius. Gràcies al Cluster èxit, alguns polítics han descobert que els dos mons que tenien a nivell mental eren fruit de la imaginació. Els qui treballen dia a dia amb aquestes persones ja fa anys que ho saben. Els representants dels diferents partits polítics de l'Ajuntament de Girona, s'han enriquit amb les vivències personals d'unes persones fins aleshores anònimes. Amb les curtes, però intenses hores de convivència han descobert que tenen uns sentiments semblants. Ploren, canten, riuen, treballen, estimen -una noia de la fundació Astrid21, ens ha parlat emocionada, dues vegades, dels plans que tenia amb la seva parella-. Gràcies al Clúster èxit, hem tingut la sort d'escoltar les persones que, de molts anys ençà, foren acollides per determinades fundacions i/o associacions creades al seu servei, per resoldre les seves moltes necessitats. Moltes gràcies a les fundacions i associacions

La mediadora de xinès del Pla de l'Estany es diu Sandra Bustins i no Rosa, com per error publicàvem divendres a la pàgina 9.