El dia 27 de setembre hi va haver les eleccions al Parlament de Catalunya, avui fa just dos mesos. En aquests seixanta dies Junts pel Sí i la CUP encara no s'han posat d'acord a investir un President de la Generalitat. De fet, no sabem ni si s'han posar d'acord que n'investiran un.

Hi ha un vici en la política catalana que és esperar fins al darrer moment per acordar les coses. No entenc per què la gent no es pot posar d'acord el primer dia. Doncs no, reunions i més reunions, declaracions ajustadíssimes i més declaracions per no dir res. Fins fa uns dies, per a la gent de CDC, els de la CUP eren aquests nanos radicals i simpàtics, com els d'ERC de fa 15 anys. Es va acabar quan els d'ERC van decidir volar sols i fer tripartits. Volien reformar l'Estatut i els de CiU, no. Sembla que hagin passat mil anys. Ara als de la CUP els passa el mateix, es van comprometre a no fer president Mas durant la campanya i, si l'acaben investint, els passarà com al PSOE amb l'OTAN. Els ho recordaran tota la vida. I si no fan president a Mas, recauran sobre ells tots els anatemes. De fet, els estan començant a patir. El que no entenc es per què tothom allarga tant les negociacions. On està escrit que allargant unes negociacions el resultat és millor? Crec que l'únic que aconsegueixen és mortificar els propis seguidors.

Mentrestant ERC es manté en un segon o tercer pla, temen que tornin a recaure sobre ells tots els improperis dels mitjans convergents. Les entrevistes a Junqueras s'estudiaran en el futur a les facultats de ciències polítiques, com a exemple que quan un polític no vol dir res, no diu res, per molt que hi insisteixi el periodista.

Sembla que en la política d'aquest país hi ha memòria de peix i mirada fins a la punta del nas. En el Madrid polític es diu: "En Madrid cada día és el último". Aquesta sensació s'ha traslladat aquí. Els de CDC no havien previst aquest escenari? Felip Puig no podia haver demanat perdó a Ester Quintana fa mesos? Mas no podia haver tret del Govern Rigau i Boi Ruiz i fer un gir a l'esquerra fa un parell d'anys?

Tothom crema naus cada dia. No hi ha visió de futur. Això durarà. Si ara no pacten i crucifiquen la CUP, potser els necessitaran al març i llavors estarem com avui. El mateix que amb Catalunya sí que es pot, eren els pitjors del món i a la nit electoral van descobrir que no eren tan dolents. El 47% era menys que el 53%. Però més que el 43%.

Ningú basteix ponts amb antelació. Els de CDC estan a punt de trencar la unitat civil dels independentistes i, a més, estan començant a veure que els moviments emancipatoris són, quasi sempre, d'esquerres. Brillant!