Des de la Direcció General d'Afers Religiosos treballem perquè el fet religiós deixi de ser una realitat poc visible. En altres paraules, la nostra tasca va encaminada a promoure entre la ciutadania un coneixement més profund de la diversitat religiosa que hi ha al nostre país. És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya assumeix per segon any l'organització de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. El cinema, i el món audiovisual en general, és una eina molt potent per donar a conèixer uns valors transversals que uneixen les diverses tradicions religioses, i alhora per superar els tòpics, les caricatures i les visions tòxiques de l'altre.

La Direcció General d'Afers Religiosos, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa", SIGNIS (Associació Catòlica Mundial per a la Comunicació) i AGAPE Europe (organització cristiana evangèlica), entre altres organismes i entitats religioses, s'ha posat al capdavant de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya per tal de contribuir a la difusió i a la consolidació d'un esdeveniment que enguany celebra la dotzena edició. Entre el 30 d'octubre i el 15 de desembre es projectaran catorze pel·lícules, que esdevindran una magnífica eina per acostar al gran públic la reflexió espiritual, per transmetre coneixement del fet religiós i per fomentar el diàleg interreligiós, objectius que van determinar precisament el naixement de la Mostra.

Nascuda com una de les primeres antologies contemporànies del cinema espiritual amb caràcter internacional, la nova edició presenta els films més importants acabats d'estrenar o que s'estrenaran aviat. Oferim una completa programació de pel·lícules sobre el fet religiós, les diverses religions i la dimensió espiritual, així com sobre el lloc de les religions en les societats democràtiques. La Mostra segueix convidant a aprofundir en els grans interrogants, i continua aprofundint en la presència de la dimensió espiritual en la cultura audiovisual. En altres paraules, la Mostra pretén visibilitzar diverses manifestacions audiovisuals que tenen com a temàtica aspectes relacionats amb les diferents dimensions religioses i espirituals, per tal de fomentar la reflexió i el diàleg interreligiós.

Fidels a l'estil d'anys anteriors, totes les pel·lícules -subtitulades en català- aniran precedides d'una presentació a càrrec d'especialistes, que ens permetran aprofundir i comprendre les claus del film i anar més enllà en la reflexió.

Amb rerefons cristià es projectarà una pel·lícula de referència entre les estrenes recents com és Calvary, de John Michael McDonagh, la història d'un sacerdot entre el mal i el sacrifici. A més, es presentarà com a novetat l'interessant documental God is the Bigger Elvis, de Rebecca Cammisa, sobre una actriu que es va fer monja de clausura. Comptarem amb Redemption of the Heart, d'Isaac Meeks i Sandon Yahn, amb una suggeridora història de transformació espiritual. Recuperarem La leggenda del santo bevitore, una obra mestra d'Ermanno Olmi, i projectarem, destinada a nens i famílies, l'animació Arxiu zero, de Dominic M. Carola.

En la perspectiva oriental tindrem Oda al meu pare, de Youn Jk, i l'extraordinària Journey to the West, de Ming-liang Tsai, sobre un monjo budista que recorre Marsella i es troba amb un nou seguidor. Dins de la perspectiva islàmica, comptarem amb Timbuktu i amb la francesa Mustang, de Deniz Gamze Ergüven, sobre la situació d'un grup de noies a Turquia. A més, Nicky's Family, de Matej Minac, aportarà la perspectiva jueva en un documental sobre els supervivents dels camps de concentració nazis. També presentarem el documental To light a Candle, de Maziar Bahari, sobre la persecució i el sacrifici de la comunitat bahá'í a l'Iran.

Especialment significativa serà l'estrena de Words with Gods, de nou grans directors -Guillermo Arriaga, Héctor Babenco, Bahman Ghobadi, Emir Kusturica, Mira Nair, Hideo Nakata, Warwick Thornton, Álex de la Iglesia i Amos Gitai- i la seva particular visió de les diferents religions.

En el terreny de l'obertura a la transcendència i la dimensió espiritual, comptem amb dues pel·lícules italianes no estrenades de primer ordre: Il primo uomo i L'intrepido, de Gianni Amelio, a qui tindrem la possibilitat d'escoltar dins del cicle que la Filmoteca de Catalunya dedica a aquest director italià.

L'edició d'enguany de la Mostra incorpora una novetat destacada. Per primera vegada, algunes de les obres seleccionades es projectaran també a Girona, Lleida i Tarragona. És a dir, la Mostra surt de la ciutat de Barcelona per esdevenir un certamen d'abast nacional. I això ha estat possible gràcies a la implicació de l'Obra Social "la Caixa", que ha posat a disposició de la Mostra les seves sales de CaixaForum a Lleida, Girona i Tarragona per projectar-hi les pel·lícules.

Les obres que hem seleccionat per projectar a Girona són: dins de la perspectiva islàmica, la imprescindible Timbuktu, nominada als Oscars a la millor pel·lícula de parla no anglesa i que narra la situació de la ciutat de Tombouctou, que cau a mans dels gihadistes; i en la perspectiva oriental, una superproducció històrica ambientada en la guerra de Corea, Oda al meu pare, una mirada al sacrifici en clau budista.

La XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya ens ofereix una ocasió única de conèixer, de primera mà i amb experts, el cinema recent sobre la dimensió espiritual, obrir pistes per al diàleg interreligiós i donar eines per aprofundir la presència de les religions en una societat plural com la catalana.

Des de la Direcció General d'Afers Religiosos hem treballat amb tota la il·lusió per poder presentar aquesta XII edició de la Mostra. Desitjo que mereixi l'interès dels ciutadans de Girona, i d'aquesta manera poder oferir més pel·lícules en properes edicions.