Un país independent en mans d'uns polítics que s'han caracteritzat per conviure -i fer carrera- enmig de la corrupció generalitzada del pujolisme no és un escenari que sigui del gust de qui tingui coherència ideològica, sigui la que sigui, però allunyada de la corrupció i de les retallades en sanitat, educació, ajudes a la dependència de la gent gran o persones amb problemes de malalties cròniques inhabilitants i de tothom que pateix dificultats per pagar els enterraments de familiars en tanatoris privatitzats i concedits com a gran negoci a constructores, grans beneficiades del sistema polític i econòmic sorgit després de la Transició.

Que els polítics del sistema de Junts pel Sí critiquin i ataquin de la manera que ho han estat fent a la CUP em sembla un indicador de fins a quin punt aquests polítics i altres persones que diuen ser d'esquerres no desitgen que res canviï, excepte trencar la dependència de l'Estat espanyol i obtenir la independència. Romeva, Junqueras, Homs i els polítics nous de Junts pel Sí ho fan sense cap respecte pels votants que més enllà dels diputats de la CUP li donen suport per la seva clarament definida i comunicada ideologia. Per això el seu salt electoral, perquè no només els van votar els seus militants i simpatitzants més antics sinó també nous simpatitzants que troben que han estat coherents des que van començar a prendre part del sistema electoral per poder actuar des de dins del sistema i forçar canvis en els qui tenen les majories.

Ara resulta que els vots dels diputats de la CUP són decisius per a un Artur Mas que no es va atrevir a encapçalar la candidatura. I els vol obtenir invocant només una part de la complexa estructura ideològica de la CUP: independència. Però sense haver de renunciar ella a res més. Per tal que tot segueixi igual, el sistema corrupte, amb una independència més verbal que real o sense ella.

Igual que fa la premsa -ultradretana tota ella- amb seu a Madrid, alguns mitjans ultraindependentistes o espanyolistes d'aquí en mans d'empresaris de la dreta qualifiquen la CUP despectivament d'antisistema. Al meu parer són anti aquest sistema de corrupció i de polítics que han fet de la bona vida la seva manera d'obtenció d'ingressos i estalvis allunyant-se del poble. Conec votants de la CUP que els van votar perquè lluiten des de dins del sistema actual de corrupció generalitzada per assolir un sistema nou, més social i just en el qual no tinguin el protagonisme les classes dominats i les seves titelles en forma de polítics que han dominat Catalunya com la resta d'Espanya, tret de les Illes Balears perquè allí, gràcies a un petit nombre de jutges, que s'han atrevit a perseguir de debò la corrupció política, s'ha condemnat i ficat a la presó alts càrrecs polítics -president del Govern, presidenta del Consell Insular de Mallorca, consellers del Govern, directors generals, etc. Aquí, com a Madrid o Andalusia, són molts els polítics corruptes que com a molt han estat uns pocs dies de presó preven?tiva i han sortit al carrer a l'espera que amb les dilacions i la saturació judicial prescriguin un rere l'altre els seus presumptes delictes. O fins i tot que s'han lliurat gràcies a la modificació de lleis per evitar que acabin entre reixes.

És també contra això, i contra les retallades dels governs de CiU, que moltes persones desencantades del sistema i dels partits clàssics van votar la CUP. No només per la independència al marge de qualsevol altra voluntat ideològica dels partits com ara una ERC, que d'esquerra ja no en representa res en no haver dubtat els seus dirigents a ser còmplices del president Mas, que ni tan sols va encapçalar una llista de polítics vells i nous junts i regirats. Una ERC còmplice del líder de CiU i de CDC que ha hagut de canviar la marca del seu partit per a les properes eleccions generals espanyoles i amb un cap de llista, el veterà polític convergent Homs, que sorprenentment diu que està per la "corrupció zero fins i tot en el seu partit". Des de quan? Des d'ara? I abans? Quin maquillatge!, perquè suposo que segueix allotjat a les seus embargades de CDC.

I acabo: sense ànim d'ofendre a ningú, les proclames de Romeva, Junqueras, ?Sánchez, Casals i altres ajuntats pels sí en favor de Mas diuen que sense ell no hi haurà independència. Quin "cabdillisme" més poc estètic! Tant em sembla, que no puc deixar de pensar en que la Guàrdia Civil espanyola té com a lema "Todo por la Patria", i que les pressions de Junts pel Sí a la CUP demanant-los que votin a Mas renunciant a la resta de la seva ideologia desemboca en un "tot per la independència" que en realitat és un "tot per Mas president de nou". Un Artur Mes que no vol renunciar de cap manera ni fer el sacrifici -aquest sí que seria un acte patriòtic- d'apartar-se de la Presidència. Però que demana a la CUP el sacrifici de "tot per Mas a la Presidència". Si independència només equival a Mas president, quin país -independent de paraula més que de fets- ens espera? Més del mateix?