Un dels consells savis de les àvies que van viure totes les desgràcies del segle anterior era que no llencéssim mai a les escombraries cap document que revelés la nostra identitat. Els lladres obrien les bosses amb discreció cercant qualsevol indici del nostre viure, i saber com ens diem i quant gastem en llum podria esperonar-los a tenir-nos com a objectiu d'alguna malifeta.

A Girona fa temps que està de moda remenar la brossa. Desenes de persones munten bicicletes amb una caixa de fruites lligada al darrere on entaforen objectes susceptibles de ser venuts a les botigues de segona mà. És una forma de reciclatge que genera uns ingressos a qui s'ho treballa. També rebien premi fins fa uns trenta anys els gironins de totes les butxaques que feien cua per revendre els diaris vells que corrien per casa, les ampolles i els cables. Avui no només hem de tenir la cuina empantanegada sinó que a més ens castiguen a pagar més taxes perquè ens diuen que no surt a compte el ?reciclatge, però s'ha de fer pel bé del Sistema Solar.

A la moda de furgar en les bosses que llencem s'hi han afegit els polítics. Al Barri Vell no volen que hi deixem la brossa al portal, no fos cas que les perruqueres jubilades de Sheffield que ens visiten pensessin vés a saber què. Com que el sistema alternatiu no és gens còmode, encara hi ha gent que continua amb la vella tradició tot i que la multa pot pujar a 600 €. Així és que per caçar els infractors hi ha l'ordre d'obrir les bosses davant del fotògraf cercant qualsevol indici del nostre viure. Diuen que ja n'han pescat algun.

Difunta IC-V, els cupaires s'han afegit a la festa fent autòpsies als contenidors per constatar que no reciclem bé. Farien bé de passar primer per la web de la Rockefeller Foundation o preguntar-se qui és l'Al Gore, no fos cas que obeïssin, sense saber-ho, les pautes dels manaires als qui pretenen combatre. I després caldria investigar com és que reciclar produeix pèrdues econòmiques a Catalunya, si poder administrar totes les deixalles d'un país és el somni de tots els drapaires.

L'altre consell de les àvies era que sempre vestíssim roba interior ben neta perquè si tinguéssim un ensurt el primer que fa el metge és mirar si duem els calçotets llufats. El suggeriment serveix per les nostres escombraries perquè amb tanta gent removent-les convindria inventar una nova professió, l'estilista de la brossa, qui ens assessoraria per donar una bona imatge inclús quan ens desprenem d'allò que no hem de menester. En una ciutat petita, aquests detalls són vitals per prestigiar la nostra reputació.