Titelles?

guadalupe galisteo. blanes.

Em dic Guadalupe, tinc 17 anys i moltes vegades observo que el jovent és controlat per la societat en general; ens deixem a vegades atitellar per la gent que ens envolta. Per posar un exemple, em referiria al tema de la roba. Puc parlar-ne des del meu punt de vista perquè ho visc constantment. Em pregunto, per què haig de portar camisetes amples, pitillos, bambes amb plataforma o uggs, New Balance», entre d'altres, perquè em puguin dir «avui vas bé»? És clar que no sortiré un dia al carrer amb un vestit de l'edat mitjana, però cadascú té el seu propi estil, un estil que ens defineix i no crec necessari que aquest hagi de ser víctima d'una anàlisi diària, realitzada pels amics, les xarxes socials... jutjant si anem a la moda o no. Amb quin fi? Per anar tots iguals?

Ara és l'hora

salvador llorente varela. girona.

Les eleccions són l'única oportunitat que tenim els ciutadans per fer fora tots aquells que ens han governat durant aquests quatre últims anys, tant a Espanya com a Catalunya (perquè ells estan molt bé i no marxarien mai).

Als del PP perquè no han volgut escoltar ni el poble de Catalunya ni la resta de ciutadans de tot l'Estat espanyol i a més perquè als treballadors ens han tret la majoria de drets, aconseguits amb molts anys de lluita (tornarem a lluitar per rescatar-los de nou).

Als de Convergència, que han canviat de nom, però amb l'Artur Mas al capdavant una altra vegada, i als d'Esquerra Republicana amb l'Oriol Junqueras, perquè encara no sé com s'han atrevit a presentar-se a unes eleccions estatals si no volen respectar les lleis d'un país que diuen que no és el seu. Si no és el vostre país per què us presenteu

El meu vot no el tindreu pas; sempre he votat partits d'esquerra i ho continuaré fent, mentre pugui votar i a més faré campanya perquè tots els treballadors coneguts també ho facin.

Jubileu de la Misericòrdia

M. Àngels Pagès Calvet. ventalló.

Ahir, dia 8 de desembre, festa de la Immaculada, data en què es complien cinquanta anys de la clausura del Concili Vaticà II, el pa?pa Francesc va obrir la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere de Ro?ma, iniciant així, un Any Jubilar de la Misericòrdia que es perllongarà fins al 20 de novembre de 2016, festa de Crist Rei. Successivament s'obrirà la Porta Santa de les altres tres grans basíliques de Roma i diu?menge, dia 13, a totes les catedrals del món, s'obrirà també la Porta de la Misericòrdia. Per tal que tothom qui ho desitgi pugui guanyar el jubileu, a cada diòcesi hi haurà una xarxa d'esglésies i santuaris per poder rebre la indulgència jubilar. La Porta estarà oberta a tothom qui demani perdó i misericòrdia amb verdader penediment.

És ben interessant la butlla El rostre de la Misericòrdia que va escriure el Sant Pare amb motiu de la convocació del Jubileu el passat mes d'abril. Un document molt valuós, ens convida a ser misericordiosos en el nostre comportament quotidià, els uns vers els altres, com el Pare és misericordiós amb cada un de nosaltres, insisteix a redescobrir les obres de misericòrdia corporals i espirituals que estan en el cor de l'Evangeli. Per despertar les nostres consciències, ens recorda les paraules de Sant Joan de la Creu: «En el capvespre de les nostres vides, serem jutjats en l'amor».

Un Any Sant extraordinari per imitar Jesús de Natzaret: que amb la seva paraula, amb els seus gestos i amb tota la seva persona, ens revela que és el Rostre de la Misericòrdia de Pare. Una oportunitat per acollir-nos al perdó de Déu que mai no es cansa de perdonar si acudim amb penediment al sagrament de la Reconciliació que ens ofereix l'Església.

Comentari

a Carme Forcadell

Francesc A. Picas. la jonquera.

Ens alegrem que el minúscul i tossut grup de la CUP es negui a votar Artur Mas com a president de la Generalitat. Ens estalvia la vergonya de presentar-nos a Europa de bracet amb un partit marxista, antieuropeu i que té per programa una muntanya d'utòpics i desgavellats plans de govern. La ingovernable CUP ens donaria molts problemes

Es un ratolí que vol governar el lleó Junts pel Sí. Una vergonya. Preferim entendre'ns amb els fatxendes de Madrid, que a la llarga els vencerem per gols.

Catalunya aspira a un govern sobirà, lliure, amb nobles ideals socials, econòmics, tradicionals i ric en fonts de treball pel benestar de totes les famílies. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant la urgència d'un govern fort i el trasbals que representarien unes noves eleccions, fóra correcte que apliqués la fórmula legal i democràtica de proclamar president de la Generalitat el candidat que presenta el partit més votat. Milers de catalans li ho agrairien.

Catalunya i la Constitució

Francesc Gombau. girona.

És just reconèixer que la Constitució, avui tan menyspreada, ens ha portat pau i democràcia, llibertat i drets durant 37 anys. A l'estranger és presentada com un exemple de transició cap a la democràcia i així ha estat copiada en altres països. Com a català, lamento el menyspreu nacionalista al text més votat de la història de Catalunya: 2.701.870 de vots favorables, molt per sobre dels estatuts d'autonomia o, per exemple, els vots conjunts de Junts Pel Sí i la CUP el passat 27-S. A CDC vulneren obertament la nostra Carta Magna i membres d'ERC fins i tot han arribat a cremar-ne exemplars. Em sembla lamentable tanta intolerància i tant menyspreu. S'omplen la boca cada dia de la paraula «democràcia» aquells que trepitgen el text que més catalans han votat democràticament de la història de Catalunya. Produeix vergonya i tristesa.