El pessebre dels nens

i nenes de Beuda

Narcís Cadena i Masó. GIRONA.

Sempre es vol el millor per als fills. Per aquest i altres motius, uns quants pares han volgut reviure l'alegria de la seva infantesa. En dates tan assenyalades recorden l'ajut rebut a la seva llar: els detalls de tendresa i altres mostres d'afecte. En general, per ?tradició, quan hom és pare/mare actua d'una manera semblant procurant fer la vida agradable amb els qui conviu. En aquest petit poble de grans idees, l'any 2014, uns pares van decidir fer un pessebre a Palera. Enguany l'han ampliat a dos nivells, on hi han col·locat les muntanyes, les cases, els ramats, els pastors/es... L'èmfasi, a més del naixement, l'han posat en el mercat, ?mitjançant la compra-venda: una castanyera amb la seva paradeta; la peixatera, instal·lada a la seva parada, ofereix els seus articles als clients. Hi ha més novetats: una carbonera, un tió, una paradeta d'espècies... Els nens, abans de començar a treballar, han berenat! Ajudats pels seus pares, els petits artistes col·locaven les figures -més grans o petites- d'acord amb la perspectiva. Una ?vegada el pessebre es va acabar de muntar, el Sr. Joan Cuadrat els explicà el conte del Tió. Els infants, asseguts a la falda de les ?mares o àvies, contents escoltaven atentament i reien molt. Aquest Nadal 2015 s'ha ?d'agrair la col·laboració de dues persones que han aportat tres diorames: el Sr. Joan Novich de la Cellera de Ter, amb l'aportació d'una casa típica de pagès amb tots els detalls; els ?altres dos són del Sr. Alfons Vázquez, actual ?president de l'Associació de Pessebristes de Girona (Entitat que va fer el primer concurs de pessebres l'any 1946). L'any 2016 Girona serà la seu de la biennal del Pessebre ?Català. S'hi exposaran molts diorames, setze dels quals recordaran les obres dels Pastorets del Sr. Josep Maria Folch i Torres.

Merkel, la gran estadista

Pere Brunsó Ayats. Banyoles.

La revista Time ha designat, en portada, Angela Merkel com a «persona de l'any», com «la consellera del món lliure». Financial Times també l'ha designat persona de l'any. The Economist, per la seva banda, l'anomena «l'europea indispensable». És l'estadista que encarna els autèntics valors que fonamenten la UE. No hi ha un altre líder europeu de la seva talla. L'Ordnungspolitik alemanya està assentada en dos principis: subsidiarietat i solidaritat. Amb Schäuble defensa el procés cap a una UE que desemboqui, per fi, en la Unió Política Europea. The Economist insisteix que Merkel és la millor esperança a fer avançar els valors de la llibertat propis del món lliure. En relació amb Espanya, Merkel dóna suport a les ?polítiques del govern de Rajoy i ha fet saber que una secessió d'un territori d'un ?Estat membre de la UE és totalment inviable.

El que cal que governi

és el seny

Àngela Ferrer i Mató. GIRONA.

Han estat unes eleccions jo diria que diferents. Amb la irrupció de nous partits ja es veia que la cosa no seria com sempre i que el bipartidisme s'hauria acabat. Ara i a partir d'aquest moment jo demanaria a tots els caps de llista, als més o menys votats, seny, molt de seny. Que deixin aparcats els egoismes, que sàpiguen acceptar la pérdua d'escons o fins i tot la derrota segons el cas. Els ciutadans han parlat i si la democràcia vol dir govern del poble, doncs cal respectar la seva opinió. Hi haurà pactes i jo voldria que no fossin antinatura, que fossin assenyats cercant en tot moment el millor per al poble i perquè els serveis socials, la medecina en general, les pensions, l'ensenyament, fossin des d'ara l'objectiu bàsic dels que obtinguin el poder. Ha estat, crec jo, una lliçó d'humilitat per als que es creien més poderosos i hauran de baixar dels núvols però així és la vida i potser la mateixa realitat. Res serà igual des d'ara i per això demano de tot cor que qui governi sigui el seny i aparqui l'egoisme, la prepotència i l'orgull. Tots som igual davant la llei i tots els privilegis que alguns amb supèrbia s'havien atorgat quedin soterrats. Tant de bo sigui així!