Amb el lema: «Emigrants i refugiats ens interpel·len. La resposta de l'Evangeli de la Misericòrdia», demà diumenge, l'Església celebra la Jornada Mundial de l'emigrant i del refugiat. El papa Francesc, en el seu missatge amb motiu d'aquesta Jornada, ens convida a descobrir la sol·licitud que té Déu per a tothom, un Déu que és especialment sensible «a les necessitats de l'ovella ferida, cansada o malalta». En aquest text, el Papa destaca el fluxos migratoris que van augmentant dia a dia, i que provoquen la sortida dels «refugiats que fugen de la pròpia pàtria». Aquestes «víctimes de la violència i de la pobresa», com ha dit el Papa, abandonen els seus països, no per pròpia voluntat, sinó per necessitat, per intentar fer possible el «somni d'un futur millor».

El papa Francesc, que en aquest text subratlla la «realitat estructural» de l'emigració, ens presenta la situació de tantes i tantes «històries dramàtiques, de milions d'homes i de dones» que abandonen situacions de guerra i de fam, i que per això emigren a d'altres països. El Papa, que denuncia «la indiferència i el silenci» de tantes persones i de tants governs davant d'aquest drama, proclama una veritat que naix de l'Evangeli: «els emigrants són els nostres germans», que «busquen una vida millor, lluny de la pobresa, de la fam, de l'explotació i de la injusta retribució dels recursos del planeta, que haurien de ser dividits equànimement entre tots».

Francesc ens recorda la importància que la Bíblia dóna a l'acolliment de l'estranger, ja que en «el rostre de l'altre, es manifesten els trets de Jesucrist». I així ho veiem en el text del llibre de l'Apocalipsi, que diu: «Mira, sóc a la porta i truco» (Ap 3:20).

El papa Francesc ens convida també a mirar l'emigrant, «no només en funció de la seva condició de regularitat o irregularitat, sinó sobretot com a persones». Per això el papa ens demana estar al costat dels qui sofreixen, recordant-nos un fet molt important: «L'Església dóna suport a tots els qui s'esforcen per defensar els drets de les persones a viure amb dignitat», així com també a ?exer?cir «el dret a no haver d'emigrar». Francesc ha fet una crida a la solidaritat i a la cooperació per ajudar «els països dels quals surten els emigrants», per tal que no tinguin la necessitat de deixar la pròpia terra i puguin viure amb dignitat, ja que ningú no abandona el seu país per gust.

Finalment, en el seu missatge amb motiu de la Jornada Mundial de l'emigrant i del refugiat, el Papa ens convida a sentir-nos interpel·lats «per les noves formes d'esclavitud, gestionades per organitzacions criminals que venen i compren homes, dones i nois, com a treballadors». El Papa, que també denuncia aquells que obliguen els nois a fer de soldat, ens demana que obrim el cor a tots els qui arriben a nosaltres, ja que «el trobament i l'acollida de l'altre, s'entrecreua amb l'encontre i l'acollida de Déu», pel fet que, com ens diu l'Evangeli (Mt 25), «acollir l'altre és acollir Déu».