Tants savis que tenim i cap s'imaginava que la CUP faria caure l'incombustible Artur Mas. A Madrid encara tenen més savis, savis sobre Catalunya i savis sobre Madrid. Sobre Catalunya, ases i bèsties amenacen tot Déu. Confirmen que som una colònia ocupada, com deia l'exalcalde de Girona i president sorpresa de la Generalitat Carles Puigdemont, citant Carles Rahola, afusellat per Franco pel seu article "Contra l'invasor". Com si no entendre les seves crides a ocupar de nou Catalunya? En democràcia els conflictes polítics es resolen votant i no enviant tancs a la Diagonal. No és millor copiar els anglesos, canadencs i la UE i fer un referèndum com vol el 80% dels catalans?

El més trist dels savis de Madrid és el seu llenguatge d'odi anticatalà que recorda l'odi antijueu dels nazis. Reien quan els catalans no aconseguíem fer govern, broma brometa que ha desaparegut quan han vist -com jo avisava fa setmanes al Diari de Girona ("Faves mal comptades", 27 desembre)- que tindríem govern estable amb un programa clar i català mentre a Madrid, tant savis com són, són incapaços de parlar entre ells. L'únic en què estan d'acord és en anticatalanisme, però com governaran en la resta de temes?

Mariano Rajoy també pot acabar a les escombraries de la història, com farda la CUP sobre Artur Mas. Rajoy s'ho ha guanyat per mèrits. Ha perdut milions de vots mentre Mas guanyava de carrer, amb més del doble de diputats que el segon. Mas ha negociat amb un sol partit. En teoria Rajoy ho pot fer, aliant-se amb PSOE, però seria la fi dels socialistes. Les lleis autoritàries del PP són les que prometien derogar, i ara faran Rajoy president?

La jugada dels savis de Madrid era que Rajoy creés un nou Movimiento Nacional liderat per aquest gallec com Franco -sense el milió de morts- i FalangitoRivera com un neoliberal José Antonio Primo de Rivera, enterrat al costat del dèspota al Valle de los Caídos construït pels presoners del feixisme. El 20-D els savis de Madrid s'han quedat amb un pam de nas. Ni de lluny poden aliar-se PP i C's i ara fan crides al PSOE, però en aquest aiguabarreig neofranquista els socialistes no hi poden entrar ni amb pinces des de fora.

La coalició més sensata és la que més molesta els savis de Madrid, un acord entre PSOE, Podem i els seus tres grups perifèrics amb suport nacionalista des de fora. El preu, no cal ser un savi de Madrid per saber-ho, és el referèndum, poca cosa si, com repeteixen des de fa anys, a Catalunya no existeix majoria independentista. Cap problema doncs d'acceptar un referèndum pactat a Catalunya sobre independència o dependència!

El Dr. Samuel Johnson deia que un home que sap que el van a penjar d'aquí a dues setmanes se li concentra la ment meravellosament. Com li ha passat a Artur Mas, que ha baixat del burro i així ha de ser amb Mariano Rajoy.

Sánchez pot ser fàcilment president demà passat si és capaç de concentrar la seva ment meravellosament i acceptar un referèndum. Aquest pacte trauria del poder el negacionista Rajoy del nefast PP i la seva marca blanca C's. Passaríem tots, catalans i espanyols, de súbdits dependents a ciutadans independents.