El futur no està escrit

Un cop coneguda la investidura de Puigdemont, ara cal veure com durà a terme la seva acció de govern

18.01.2016 | 07:04
El futur no està escrit
El futur no està escrit

Què farà en Puigdemont? És la pregunta que més m'han formulat des de dissabte passat. Com si ser periodista, conèixer el president i ser coetani seu donés un plus de saviesa. Després de tres mesos de negociacions i propostes, ni polítics, ni tertulians, ni els més savis del país havien endevinat que Carles Puigdemont seria el president de la Generalitat. Per tant, menys es pot preveure què depararà la seva presidència.

Xavier Sala i Martín diu que "els economistes som incapaços d'endevinar el futur". Els periodistes, igual que els economistes, ens dediquem a analitzar fets. És una presidència atípica. Tant per la insòlita manera d'accedir-hi com per un full de ruta inèdit, boirós i gens convencional.
Carles Puigdemont és un cas infreqüent en la política. Ha arribat a alcalde de Girona i president de la Generalitat per circumstàncies. Sense buscar-ho. Sense conspirar. Senzillament, el que deia Shakespeare: "El destí baralla les cartes, però nosaltres som els que hi juguem".

Va ser candidat a l'alcaldia de Girona perquè Carles Mascort va renunciar per unes amenaces anònimes. I ha arribat a la presidència de la Generalitat d'un dia per l'altre de la manera més inesperada. El futur no està escrit. L'anem trobant a través de viaranys tortuosos que ens deparen mil i una sorpreses que canvien el rumb de les nostres vides. Unes vegades de forma més previsible i d'altres més sobtada.

Puigdemont tindrà una presidència difícil. Complicada. Hi arriba sense liderar una candidatura, sense guanyar unes eleccions. Hipotecat per la designació d'Artur Mas. Sabrà i podrà treure's aquest estigma inicial? Aquí rau una de les claus, més enllà d'aquest incert objectiu de la independència de Catalunya i del previsible i travat enfrontament amb les institucions de l'Estat. En algun moment, en algun gest -extern i intern- ha de deixar clar que ell i només ell és el president. I ho ha de deixar ben clar, o almenys ho hauria de fer, tant a Artur Mas com a Oriol Junqueras. De govern coral només n'hi ha a Suïssa i allò és una altra cultura. D'entrada, no ha tingut més remei que envoltar-se de gent de la màxima confiança d'Artur Mas. Probablement hagi sigut per la rapidesa dels fets, però és un hàndicap en un món de voltors dins de casa.
I res garanteix que Artur Mas, com sembla que ell espera, tornarà aclamat per les multituds.

El president es diu Carles Puigdemont. Mas és expresident. Com escrivia aquesta setmana Xavier Vidal-Folch, si Puigdemont aconsegueix la independència, el mèrit serà seu i si s'estavellen hauran de sortir corrent tots dos. No seria el primer cas d'un president que arriba silenciosament i es consolida.

Puigdemont és un home introvertit, de costums senzills i de vida austera, però té criteri polític i personalitat. Més ideòleg que governant pur. A partir d'aquí és difícil preveure la seva presidència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema