Entre el 28 de gener i el 6 de febrer se celebrarà BCNegra, onzena trobada de Novel·la Negra de Barcelona. A la presentació del programa s'assegura que un any més la Ciutat Comtal serà "la capital europea del crim literari i comprovarem que la narrativa en català és cada dia més abundant i diversa". El comissari de l'esdeveniment és Paco Camarasa, activista literari que, juntament amb la Montse Clavé, va dirigir la llibreria Negra y Criminal, especialitzada en aquest tipus de literatura, fins que després de resistir gairebé tretze anys, va abaixar la persiana el 3 d'octubre passat.

En el festival d'enguany s'anuncia un homenatge als periodistes d'investigació a qui no s'ha de confondre amb aquells que afusellen sumaris judicials filtrats interessadament. També es parlarà "de la banca i dels serveis secrets, als quals uneix el cordó umbilical del joc brut".

Entre les múltiples activitats que a dur a terme hi haurà el lliurament del VII Premi Crims de Tinta, un guardó recuperat gràcies a la col·laboració entre l'Editorial RBA i l'Ajuntament de Barcelona, així com l'atorgament del XI Premi Pepe Carvalho a Donna Leon, que va crear Guido Brunetti, el comissari venecià que investiga les misèries de la gent en una ciutat que s'enfonsa lentament, decrèpita i decadent, però que continua essent una meravella a salvaguardar.

A més, aquesta convocatòria tindrà un atractiu afegit amb una taula rodona el dia 5 de febrer a les cinc de la tarda a la Sala BARTS de l'avinguda del Paral·lel en la qual participaran tres autors gairebé desconeguts pel gran públic, però, que darrerament han publicat novel·les prou interessants.

Es tracta de Mikel Santiago (Portugalete, Biscaia, 1975) amb El mal camino, l'argentí Ernesto Mallo (La Plata, 1948) amb La conspiración de los mediocres i José Luis Correa (Las Palmas, 1962) amb Mientras seamos jóvenes. Serà un col·loqui amb tres autors de generacions i mentalitats diferents. Ara bé, els protagonistes dels respectius relats no pertanyen a una altra galàxia: són un escriptor de novel·les d'assassinats en sèrie; un detectiu jove a l'Argentina de principis dels anys setanta i un detectiu solitari amant del jazz, les dones i el cine al paradís de Las Palmas de Gran Canària. I els arguments, com no podria ser d'altra manera, són tan universals com els dilemes morals a què s'enfronten els éssers humans en la lluita entre el bé i el mal.

Cal assenyalar que es podrà seguir la reproducció en temps real de diverses activitats, a més de la ja ressenyada, a les webs: www.barcelona.cat/bcnegra i www.barcelona.cat/barcelonacultura.

Els lectors del gènere negre i criminal, tan menyspreat, estem d'enhorabona! Aprofitem l'ocasió!