Governem, que això va per llarg

20.01.2016 | 09:52
Governem, que això va per llarg
Governem, que això va per llarg

Poden estar tranquils els qui s'esveren pels riscos d'una independència accelerada. No cal que converteixin els euros en monedes d'or i els amaguin al celler, a les golfes o a Suïssa. Poden fer-ho si temen una fallida global del sistema financer, gens improbable per la bogeria mundial del deute, però no per la por que una Catalunya independent surti de la UE i de l'euro d'aquí a divuit mesos i decreti l'inevitable corralito. Això no passarà.

El mateix avís, val per als independentistes impacients. Els 18 mesos són un termini possible sempre que l'Estat espanyol s'estigui quiet i no hi posi obstacles. En altre cas, la cosa es complica. No hi haurà declaració unilateral. La desconnexió serà pactada amb l'Estat i beneïda per Europa, o no serà.

Tot això no ho diu cap aixafa-guitarres: ho ha dit el president d'Esquerra i vicepresident del Govern. Oriol Junqueras ha explicat a l'Ara que la independència «depèn també de com fa servir les eines l'estat matriu -i les està fent servir amb tanta contundència com li deixen en un context democràtic- i de la conjuntura econòmica internacional». És a dir, que si l'Estat s'hi posa d'esquena i les potències europees no s'hi volen complicar la vida, d'aquí a divuit mesos Catalunya potser haurà escrit totes les lleis i dissenyat totes les estructures de l'Estat sobre el paper -el paper ho aguantat tot- però amb escasses possibilitats de convertir-les en una norma legal amb força jurídica d'execució i reconeixement el deure d'obediència per part d'autoritats i particulars.

Naturalment, es mantindrà viva la reivindicació, com a mínim mentre els seus arguments siguin creïbles. I tal i com es comporten el govern de l'Estat i bona part de l'oposició, l'independentisme té una llarga vida per davant. Però mentrestant cal pagar nòmines i factures, prestar serveis i realitzar inversions. I això és extremadament difícil amb un sistema de finançament que asfixia la Generalitat per la banda dels ingressos mentre les Corts i el govern fan lleis i decrets que l'omplen d'obligacions i li redueixen el marge de maniobra al mateix temps.

Si existís la seguretat que d'aquí a 18 mesos Catalunya tindrà un estat independent integrat a la UE i a l'euro, aquestes dificultats es podrien anar passant amb paciència i amb il·lusió. Però si tal seguretat no existeix -i no la té ni l'Oriol Junqueras- cal tocar de peus a terra i preparar-se per a una llarga gestió autonòmica, amb tot el que comporta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema