la dada és esgarrifosa per ella mateixa: 62 multimilionaris tenen els mateixos diners que 3.500 milions de persones al món, sumats tots ells, segons un informe d'Oxfam. És igual com hagin aconseguit la seva fortuna, es tracta d'una indecència encara que la seva riquesa sigui fruit de l'esforç i de la suor diària, cosa que dubto moltíssim.

Aquesta desigualtat, denunciada reiteradament per moltes entitats, no para de créixer. Així, en els darrers cinc anys, els ingressos dels més rics han crescut un 44 per cent, mentre que els dels més pobres s'han reduït en un 41 per cent i, costa d'entendre-ho, però no passa res, ni sembla que ningú aturi aquesta barbaritat de desequilibri mundial.

Precisament aquesta setmana comença a Suïssa el Fòrum Econòmic Mundial, del qual formen part les grans companyies. De les dues-centes grans empreses del món, nou de cada deu tenen presència a paradisos fiscals, i hi ha qui calcula que això suposa que cent mil milions d'euros anuals s'escapen del control dels governs, la qual cosa genera, d'altra banda, retallades o pujades d'impostos que repercuteixen directament a la població més desfavorida. Així, mentre els més rics posaran en comú les seves preocupacions a Davos, els més pobres s'hauran de conformar a veure's reflectits en unes estadístiques que segueixen sense provocar cap mena de reacció entre la classe dirigent, no fos cas que la tendència a l'alça patís alguna aturada i els ingressos no creixessin al ritme actual.

Aquesta mena de dades hauria de posar la pell de gallina a tothom que tingui una mínima responsabilitat i no deixar passar ni una a aquells altres que a Suïssa brindaran aquests dies per la bona marxa de l'economia mundial. Tret que ens haguem tornat de gel i ja no sapiguem què significa dir prou, encara que només serveixi per posar vermells aquests 62 multimilionaris que no tenen vergonya.