Al principi del procés independentista van ser moltes les veus interessades que denunciaven un comportament fanàtic d'algunes persones en relació amb el procés, que fins i tot arribava, deien, a crear conflictes familiars o entre amics. També érem molts els qui ho negàvem o ho atribuíem, només, a casos aïllats. Però en aquests darrers temps la cosa s'ha agreujat i les topades s'han multiplicat en nombre i qualitat. La mena de campanya d'algunes entitats i persones de rellevància o amb responsabilitat pública ha calat en molta gent i, lamentablement, en algunes persones que no van entendre com cal el missatge. Hi ha brots d'hostilitat, no només en l'àmbit domèstic, sinó que està transcendint a nivells més compromesos, ja sia del món laboral o de l'administració, on ja es coneixen alguns casos de marginació.

La prova la dóna el cas viscut a l'ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, on un regidor de CDC ha presentat una moció que demanava la rebaixa o suspensió directa de tot el sou "a qualsevol funcionari o treballador públic adscrit o que desenvolupi tasques per a l'Ajuntament, que es manifesti públicament i políticament contra el procés d'independència". La moció es referia a una militant del PSC "que ha votat sempre en contra d'Artur Mas i d'iniciar el camí parlamentari cap a la independència". Tenim un cas de persecució per raons polítiques? Hem tornat al franquisme? El perseguit, perseguidor?

Val a dir, també, que CDC ho va rebutjar immediatament, assegurant que la moció no es debatrà. Però també val a dir que aquests casos no es produirien si es posés cura en no atiar l'ambient amb referències discriminatòries. Algunes, clarament antidemocràtiques.