En el transcurs de l'any, ens plau recórrer sovint als volums del Costumari Català de Joan Amades, una mina ampla i profunda que ens parla dels costums i tradicions propis de cada un dels dotze mesos, dels canvis que presenta el cicle del pas del temps i de la vida, de músiques populars, de les més variades qüestions d'antropologia popular social i religiosa...

El gener és un mes especialment pròdig en aquest sentit. Podem parlar, per exemple, de Sant Ramon de Penyafort. Sou coneixedors que a l'extrem nord de la Mar Menuda, a Tossa de Mar, al peu d'un espadat, hi ha una marca en la roca amb forma de creu? La llegenda diu que es va produir quan el sant va arribar en aquell lloc a fi de confessar una persona que estava agonitzant.

També, dels tres sants que protagonitzen la setmana dels barbuts, que, segons diu la tradició, és la més freda de l'any: sant Maure, sant Antoni abat i sant Pau ermità, els quals es diuen així perquè la iconografia catalana els representa amb llargues barbes.

Sant Antoni abat és el patró dels animals que conviuen amb l'home, especialment dels de peu rodó. Encara avui són moltes les poblacions que organitzen actes per a celebrar aquesta festivitat. La cavalcada dels Tres Tombs, que havia esdevingut una festa molt popular, n'és un exemple.

A sant Sebastià se l'invocava contra la pesta i els mals contagiosos. A Catalunya el seu culte es va estendre durant els segles XV i XVI, quan unes terribles pestes van causar estralls a molts llocs del país. Es mantenen moltes celebracions que mostren agraïment, com ara la del Pare Pelegrí de Tossa de Mar.

El 25 de gener és el dia de la conversió de sant Pau. Sabeu d'on ve la dita «Alt com un sant Pau»? Resulta que el gremi d'espasers tenia una gran espasa, la qual, quan el gremi sortia corporativament, feien portar un home vestit de sant Pau que anava al capdavant. L'home havia de ser alt i corpulent a fi de poder-la dur sense problemes.

I, entre altres, sant Mer, que, segons la llegenda es va enfrontar al drac de Banyoles, que no deixava viure la gent del voltant. Es creu que el mateix sant va fundar la vila d'Amer.

El coneixement de tot aquest bagatge, independentment de les creences personals i religioses de cadascú, ens parla dels orígens cristians del nostre país, ens ajuda a viure amb més alegria i plenitud ca?da moment de l'any i ens porta a voler preservar un immens llegat que atresora antropologia, història, identitat i moltes coses més...