Festival dedicat

a Roberto Bolaño

eulàlia isabel rodríguez pitarque. torroella de montgrí.

Aquest any té lloc el 9è Festival d'Art Independent Pepe Sales, organitzat per l'Associació Cultural La Penyora a Girona. Aquesta edició està dedicada a l'escriptor Roberto Bolaño (Santiago de Xile, 1953-Barcelona, 2003). La primera va ser un homenatge a l'artista Pepe Sales; les següents es van dedicar a l'escriptor Miquel Bauçà, al poeta i pintor Pedro Casariego, a l'artista Lluís Vilà, a Santa Teresa de Jesús, a la poetessa Carilda Oliver Labra, al poeta i crític d'art Juan Eduardo Cirlot i a la poetessa Renée Vivien. Figures totes que, com la de Pepe Sales, van destacar per la seva creativitat inconformista i independent, fruit de la qual va sorgir una obra molt personal que és el que ens van deixar.

El Festival compta amb la participació altruista d'artistes de diferents disciplines que aquest any han creat una obra inspirada en Bolaño. A l'acte d'inauguració al centre cultural La Mercè de Girona vam sentir recitar el seu poema El burro, mentre es feia una performance al claustre, envoltat de motos de gran cilindrada, alhora que s'inaugurava una exposició d'obres fetes a partir de peces de motos, un element amb el qual s'identifica la seva figura. Com que Bolaño va emigrar a Catalunya (va viure a Barcelona, Girona i Blanes), durant la inauguració i els actes posteriors, he pogut parlar amb persones que el van conèixer. El Festival ha reunit una gran quantitat de seguidors d'aquest escriptor. Alguns m'han recomanat les obres que a ells més els han agradat. I ara ja sé més d'ell, de la seva obra i per quines obres començar la lectura. Gràcies al Festival Pepe Sales cada any durant uns dies molt intensos es reivindiquen figures significatives per tal que les puguem conèixer millor. A partir de l'edició d'aquest any, Bolaño de segur que guanyarà més lectors.

Ens convé una

primavera política

JOAN JANOHER I SADURNI. FORALLAC.

Considero que el contingut de l'enunciat bé mereix una atenció màxima. Almenys seria positiu si ho poguéssim aconseguir com a canvi mediàtic de l'actualitat en què es troba el país. Demostraríem un interès de prioritat racional envers la investidura d'un nou president espanyol. L'ànim de la majoria ciutadana frisa per donar entrada als joves polítics emergents, i descartar per sempre els radicalismes d'una vella guàrdia com els fantasmes del passat.

Tots coincidim en una renovació dels estaments enrocats amb les ideologies forjades als antípodes i que avui ja estan més que caducades. Necessitem una transformació a l'immobilisme i deixar pas a la saba jove i futurista, prescindint dels barons Socialistes i Populars, als que vénen gaudint de càrrecs improcedents importants, després d'haver-ne esgotat les seves legislatures de govern. Hauríem de confiar, doncs, en les noves genereracions, obertes a comprendre i a dialogar.

El moment bé s'ho val: no deixem passar l'oportunitat, aturem el radicalisme fosc i extrem, només una coalició democràtica obriria les portes de la primavera al Congrés amb nova política. Escrivim junts una història, actualitzant les formes i eradicar els dominants que coneixem. Els pobles només avancen quan anem a favor dels temps, i defugen de l'odi unilateral forjat per sistemes dictatorials i mancats d'una autèntica llibertat de drets com d'igualtat.

No Podem

fernando guerrero barrio. girona.

El resultat de les eleccions del 20-D ha format un nou mapa polític on el bipartidisme ha passat a ser història, gràcies a partits com Podem i Ciutadans, que obren una nova forma de fer política, però els ciutadans no podem consentir tanta ambigüitat i mentides dels polítics per aconseguir els seus objectius.

No Podem permetre que el Sr. Iglesias digués que mai pactaria amb el PSOE i ara digui sí, i s'autoproclami vicepresident, que prioritzi un referèndum per a Catalunya excloent la resta d'Espanya i al seu torn digui que no vol que aquesta se separi, que no en reconeguin la participació en el seminari organitzat pel president Maduro al costat de membres de la CUP, ETA i Podem, així com ajudes rebudes d'aquest país, etc.

Espanya necessita un canvi però no a qualsevol preu, no podem confiar en persones que han perdut la credibilitat i es mostren arrogants i prepotents pensant únicament en els seus interessos de partit, com mostra l'afany a aconseguir quatre grups parlamentaris que no permet el reglament de la cambra.

Espero que en els propers dies regni la coherència i el sentit comú i s'arribi a un bon acord entre partits contraris a la ruptura d'Espanya o bé es convoquin noves eleccions.