Preguntat per Diari de Girona si reclamaria els sis milions d'euros que la Generalitat deu a l'Ajuntament de Girona, el nou alcalde, Albert Ballesta, va respondre amb un sí arrossegat: "Entenem que la situació de la Generalitat és la que és. A més, sóc un decidit defensor del projecte d'aquest país, del procés". Ningú no té cap dubte que és un fervent defensor del procés fins a l'extrem que va ser la causa de la hilarant repetició del ple d'investidura dilluns passat. Però no s'han de barrejar naps i cols. Ser independentista no ha de comportar subordinar els interessos de la ciutat de la qual un és alcalde. La màxima prioritat d'un alcalde, el càrrec polític més proper al ciutadà, ha de ser el seu municipi. És cert que la política catalana no es regeix en els últims anys per uns paràmetres convencionals. De vegades, fa la impressió que existeix una administració única per a la qual tots treballen i presten devoció. A cap país del món, com va passar en l'anterior legislatura, l'oposició és el primer soci del govern. Però que es faci d'aquesta manera no vol dir que sigui el millor per als ciutadans. L'Ajuntament de Girona ha de defensar els interessos dels gironins i això passa, si cal, per exigir a la Generalitat el pagament d'un deute de sis milions d'euros que pertanyen a la ciutat i que han de servir per millorar les condicions de vida dels seus veins. El mateix val per a altres prioritats com l'hospital Trueta. La gestió del procés, que també compta amb el suport d'una majoria dels gironins, segons han expressat a les urnes, correspon al Parlament català i a la Generalitat. L'Ajuntament ha de gestionar i millorar la ciutat.

No seria convenient que Girona és mirés el melic pel fet que la productora de Joc de trons ha rodat aquí la seva sèrie o perquè Girona 10 funciona o perquè durant la setmana de l'Exposició de Flors la ciutat està plena de gom a gom. Una ciutat és molt més que la promoció turística. I en els darrers anys han quedat aparcats alguns temes importants. Cal posar-hi fil a l'agulla immediatament. D'entrada, Albert Ballesta ha de resoldre tres qüestions. Primer, recuperar al més aviat possible la cohesió de l'equip de govern després de les tensions de les darreres setmanes; Segon, donar a conèixer el nou cartipàs i saber qui assumirà les àrees de Turisme i Cultura que controlava l'exalcalde Carles Puigdemont; i, tercer, saber si CiU continuarà governant en solitari. En aquest aspecte, no ha de tenir massa problemes. ERC-MES ja ha demostrat que no serà un obstacle. Els republicans han anat moderant les seves crítiques al procés de selecció del nou alcalde. D'un primer "la decisió és un frau democràtic" es va passar a la més absoluta absència de crítica en el segon ple d'investidura. De fet, CDC i ERC ja governen junts a la Generalitat.

Aclarida la governabilitat, serà el moment de conèixer amb detall les prioritats del nou alcalde i les principals accions de govern que pretén dur a terme. Hi ha molts temes pendents, com l'hospital Josep Trueta, del qual sembla que l'Ajuntament s'ha oblidat des de les eleccions municipals, la recuperació del Parc Central, el futur de la Devesa, com acabarà l'arxiu de Santos Torroella, el cinema Modern, la urbanització de la deteriorada entrada sud i l'atenció a les demandes dels diferents barris de la ciutat que se senten oblidats i marginats per l'Ajuntament.