Ni Luis Bárcenas, ni Félix Millet, ni el sindicalista andalús Juan Lanzas són nascuts a València. Cap dels tres és valencià. I no és el seu únic tret en comú. Tots tres estan essent investigats per corrupció. Però encara els uneix una tercera cosa: tots tres, suposadament, haurien beneficiat els partits que governaven en les seves respectives autonomies: PP, Convergència Democràtica i PSOE.

Aquesta setmana la corrupció del PP a València ha tornat a ser notícia. Alguns catalans -amb aquell somriure burleta per sota el nas- comenten que "ja se sap que en la terra de Rita Barberá, Francisco Camps i els Fabra tot està podrit". Els mitjans de comunicació catalans han parlat dels casos espantosos de comissions del 3% perquè s'adjudiquessin les obres públiques. A València, és clar.

Però es dona el cas que ni la Gürtel, ni el cas Palau, ni la trama dels ERO té vincles amb València. Per això, potser els ciutadans de Catalunya haurien de començar a pensar que tenen més en comú amb els andalusos i els madrilenys del que pensaven. Perquè és a Madrid, Catalunya i Andalusia on continuen governant els mateixos partits acusats de corrupció: PP, Convergència Democràtica i PSOE. A València són més honestos. Almenys porten els seus mals governants davant la justícia i els votants han decidit treure'ls del govern. I fer net.