Pocs dies abans del Comitè Federal del PSOE van sortir en tromba Felipe González-conseller de Carlos Slim-, José Luis Corcuera-el de l'anticonstitucional "patada a la puerta"- , Joaquín Leguina-si el veiés l'Allende...-, Alfonso Guerra-el leninista d'"el que se mueve no sale en la foto", José Barrionuevo-excarlí, està tot dit-, Carlos Solchaga-"España es el país donde es mas fácil hacerse rico"- i José Bono-el que anava al iot del Pocero de Seseña. Un grup de promeses de la política espanyola, tots ells socialistes no practicants, han estat anomenats per Pablo Iglesias amb la feliç expressió de "Comando Corcuera".

Un dirigent de Podem de Madrid em pregunta: "que farà el PSOE?". Li responc: "no en tinc ni la més punyetera idea, però reflexionaré sobre per què us tenen tanta mania". I hi he reflexionat. No és només un problema polític i generacional, que també. Estem davant d'un problema psicològic de primer ordre. A aquests joves de Podem sorgits de l'onada del 15-M se'ls pot dir moltes coses però estan plens d'il·lusió, de projectes nous i, per sobre de tot, són Idealistes. I aquí rau el problema amb aquest grup del PSOE. Aquesta gent que ha irromput al Congrés de Diputats són el que més s'assembla a aquells joves del PSOE que van irrompre al Congrés de Diputats l'any 1977: portaven barbes, vestits de pana, cabells molt llargs, pantalons acampanats, jerseis estil Perkins de Marcelino Camacho, pantalons texans, etc. La gent d'ordre deia d'ells "on anirem a parar amb aquesta xusma", els més benèvols deien d'ells que eren PNN.

Ara el Comando Corcuera es mira al mirall i no s'agrada. Aquests joves els recorden a ells quan tenien molts menys diners i molts més ideals que ara. Quan no anaven amb avions privats ni estaven a cap consell d'administració de cap empresa. El poder els ha segrestat l'ànima i reaccionen contra aquells que, sense fer res, els fan servir de referent de com ells eren. I no se suporten. Heu vist la cara que fan? Vaig sentir Corcuera entrevistat magníficament per Joan Maria Pou a RAC1. Va ser bestial. Un amic força gran em va trucar tot seguit: "Has sentit el Corcuera? Com ens ha pogut governar gent d'aquest nivell?". M'han dit de bona font que Pou, del xoc, s'ha plantejat anar a 13TV. Mentrestant els joves alcaldes del PSC de Santa Coloma, de Castellar del Vallès i de Terrassa, avisen que plegaran del PSC si el PSOE deixa que governi el PP. Per què?, us podeu preguntar. Per dues raons, perquè són joves i perquè són idealistes. Ni més ni menys. I preferirien governar amb Podem. Com, de fet, el 99% de votants socialistes. I recordem, hi ha 12,5 milions de vots d'esquerres (PSOE, Podem, IU) contra 11 de dretes (PP, Ciutadans).