Campanes de la Catedral

f. xavier roca font. palau-saverdera.

Que trist llegir notícies com la de fer emmudir les campanes de la Catedral durant la nit. Així es comença, tancant-les durant la nit, i el proper pas serà fer-ho durant el dia. Això és el nostre pa de cada dia en tots els pobles del nostre país, es van perdent les nostres tradicions. Això sí, si una discoteca o un pub posa la música massa alta o els seus clients fan massa soroll, no passa res, com que no es una tradició nostra, tot està permès.

La sanitat pública catalana és i serà

la millor del món

enric carcereny beltran. lloret de mar.

Aquest matí, a les notícies de TV3 he tingut l´emocionant plaer de tornar a veure la doctora Mireia Margeli, que va ser la primera que va tractar la meva esposa, que en pau descansi, a l´Hospital Universitari Germans Trias de Badalona. Avui, que és el dia mundial del càncer, sóc un testimoni fefaent, ja que molts matins en arribar a l´hospital havia de passar pel vestíbul on se celebraven les assemblees del personal sanitari. I també testimoni de l´extraordinària professionalitat de la mencionada doctora, així com dels altres professionals, que a pesar de les conegudes dificultats que pateixen el personal sanitari, fan que el malalt se senti el millor possible i es converteixen en una cuirassa impenetrable, perquè tots els afectats, malalts i familiars, no coneguin els seus greus problemes que tots sabem que té la Sanitat pública catalana, i fan que sigui una referència de qualitat a tot el món.

Les campanes i el turisme

paquita lidón romero. girona.

He llegit als diaris que les campanes de la Catedral de Girona deixaran de tocar des de tres quarts de dotze de la nit fins a tres quarts de set del matí. El motiu? Que el soroll molesta els clients d´un hotel proper. Només tres preguntes: Què va ser primer, les campanes o l´hotel? Quan els propietaris de l´hotel van comprar l´edifici, la Catedral ja era al lloc on està ara? Durant tot el temps que van estar arreglant l´hotel (suposo que alguna adequació hi van fer), les campanes no van tocar cap vegada? Doncs senyors meus, em sap molt greu, però al meu entendre les campanes no haurien de deixar de tocar, haurien de seguir com fins ara. Potser ja n´hi ha prou de cedir als interessos turístics. A més, entenc que en aquest tema els gironins hi tenim alguna cosa a opinar.

La importància

de la llengua

ÀNGELA FERRER I MATÓ. girona.

Segons el meu parer la llengua és l´ànima d´una nació. Sense llengua pròpia no es podria reclamar de cap manera que volem ésser nació ni tan sols que tenim una indiosincràcia ben diferent d´altres autonomies que formen la pell de brau, com en deia l´Espriu a tota la península Ibèrica. Per sort ja no tenim «l´espanyolíssim» Wert que ens la volia esborrar sí o sí, però crec que encara tenim diverses mancances que s´haurien de corregir. Una de molt important és que els mitjans de comunicació, vaja, els presentadors, els locutors i tots els que formen aquesta xarxa social tan àmplia i que és seguida en totes les seves facetes per una quantitat infinita de seguidors, hauria de dominar el català totalment i tenir, «exigir-los» el màxim nivell, talment tots els mestres i ensenyants qualque sigui el seu camp d´ensenyament. Sento barbaritats en molts programes, veritables i intolerables expressions. També s´hauria de procurar que tots els nouvinguts aprenguessin la llengua d´on pensen viure. Crec que és la millor manera d´integrar-se i si no volen hi ha bitllets de tornada; això sí, cal donar-los els mitjans per aconseguir-ho: Cursets, professors que puguin ensenyar-los... En fi, cercar maneres d´aconseguir que la nostra llengua sigui una prioritat de totes totes.

M´ha encantat que el senyor xinès que ha comprat part de l´equip de l´Espanyol diu que ja està aprenent el català. Té lògica que et puguis entendre amb tothom i un exemple a tenir en compte sobretot, i sé que no agradarà que ho digui, el nostre Barça, millor equip del món, però té jugadors ­estrangers que fa anys que són a Catalunya i de català ni «mu». Crec que amb el que guanyen podrien tenir un bon professor i donar exemple d´estimar la terra que els permet viure com a reis. Estimar la Terra on vius inclou saber la llengua, com a mínim. Els xinesos sembla que ens guanyen en lògica com a mínim.