El gran periodisme i el compromís ètic es donen la mà a Spotlight, film que relata la descoberta d'una xarxa d'encobriment de casos d'abusos sexuals, exercits durant dècades a Boston per capellans catòlics.

Més enllà de tenir bones connexions amb advocats o de trobar testimonis disposats a donar la cara, la pel·lícula demostra la importància de comptar amb un bon arxiu en un diari. El Boston Globe ja havia publicat molts dels fils de la investigació, però ningú havia estat capaç de connectar-los.

A casa nostra, sobretot en els diaris locals o de mida mitjana, crear un equip d'investigadors com aquest és molt difícil. La limitació de les plantilles i la tirania informativa diària impedeixen alliberar un grup de periodis?tes per tenir-los treballant mesos i mesos en alguna feina de resultats incerts. Les xarxes socials han afavorit aquest presentisme continu; per això, els reportatges en profunditat i cuinats a foc lent són escassos.

A Catalunya, l'estrena del film ha coincidit amb la revelació del cas del pederasta dels Maristes de Sants, que s'havia establert a l'Alt Empordà. I qui ens ha obert els ulls no ha estat cap periodista, sinó el coratjós pare d'una de les víctimes. Però tal com va passar a Boston, des que s'ha conegut la denúncia, la bola s'ha anat fent més grossa. De moment, sembla que altres professors de l'escola haurien comès abusos semblants. I no cal descartar que, ben aviat, apareguin casos ocorreguts en altres escoles perquè, per desgràcia, encara hi ha molts adults que, de nois i noies, van patir vexacions injustificables. Ara pot ser un bon moment perquè trenquin el seu dolorós vel de silenci.