Mans Unides

Maria Àngels Pagès. VENTALL".

El proper diumenge, 14 de febrer, es farà la col·lecta anual a totes les esglésies per la Campanya Mans Unides 2016. «Planta-li cara a la fam» és el lema comú per un trienni de campanyes que aquest any s'ha iniciat i que es perllongarà fins el 2018. L'objectiu és treballar per disminuir la fam al món i reforçar el dret a l'alimentació a totes les persones del planeta. Com insisteix el Papa Francesc: «És un escàndol que encara hi hagi fam i malnutrició al món, mai pot ser considerat com un fet normal al que cal acostumar-se com si formés part del sistema».

Per a aquest 2016 en el lema comú s'hi afegeix la paraula «Sembra», inici de tot el procés d'alimentació. Successivament s'hi afegiran «Recollir» i «Compartir».

El compromís per aquest primer any és millorar la producció de les explotacions familiars a favor d'una seguretat alimentària sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Per això proposa: sembrar recursos, sembrar capacitats, sembrar responsabilitats, sembrar solidaritat. Per aconseguir aquest repte cal sembrar molts cors compassius, solidaris, capaços d'obrir-se a les necessitats dels altres.

Hem de valorar la tasca realitzada per Mans Unides, una ONG catòlica de voluntaris, durant aquests 57 anys, per la seva lluita a favor del Dret a l'Alimentació, un dret inherent a la dignitat de tota persona humana. Poder realitzar tots aquests projectes de desenvolupament per millorar les condicions de vida dels més desfavorits necessita una gran dosi de solidaritat. És responsabilitat de tothom construir un món més just.

Xirigota política

JOAN JANOHER i SADURNÍ. VULPELLAC.

Ja fa temps que vivim amb aquest enunciat, a ningú li pot estranyar la meva manera d'expressar-ho. Tots som conscients del tracte que rep Catalunya, i també de les desconsideracions envers les propostes negatives que massa sovint se'ns deneguen, demostrant la indiferència per poder culminar una opció i dir prou. És ben cert que les xirigotes són la inspiració crítica dels carnavals de Cadis, però quan la ironia va adreçada als problemes puntuals del nostre país, un s'adona de la realitat que estem passant a casa nostra, amb comparses d'Estat.

Estan jugant amb el sentiment del poble català. Les accions com les actituds bé ho demostren. La lluita per defensar i dir No al segon Pla Hidrològic de l'Ebre és força convincent del que volen pretendre. La manifestació portada a terme per tots els riberencs del riu en qüestió saben el que representaria per a la població si actuen amb negligència i no respecten la convivència de la conca esmentada.

El sistema dels governants espanyols sempre han cercat el camí de descrèdit, actuant a l'ombra de la realitat catalana. Ara, i quan està en joc un canvi de govern, segueixen marcant la diferència, assenyalant-nos de separatistes, quan el greu problema és un divorci d'Estats. On l'única sortida s'esdevé que els líders polítics legitimats comencessin per acceptar un diàleg democràtic i no moure's dintre el panorama de les xirigotes polítiques. Hem de ser més seriosos.

La porta de la Quaresma

M. Teresa Prat. BANYOLES.

Quan obrim una porta per primera vegada tenim curiositat per descobrir el que hi ha a l'altre costat. Però quan, un any més, arriba el moment d'entrar per la porta de la Quaresma estem espantats i tenim por. Sabem que a l'altre costat de la porta ens espera el descobrir i reconèixer tot allò que hem fet malament o que, simplement, hem deixat de fer; l'haver-nos d'esforçar i deixar la comoditat i la mandra, el sortir de darrere els embolcalls i falses façanes en les que moltes vegades ens amaguem, l'escoltar i el mirar al nostre voltant sortint del nostre egoisme... Ens fa por en definitiva l'exigència i el canvi.

No hem de tenir por, perquè el que realment ens espera darrere la porta de la Quaresma és Jesús, amb els braços oberts, disposat a escoltar-nos i a perdonar-nos, com sempre, sense fer-nos cap retret. Darrere la porta ens espera el silenci, l'oració, el recolliment, el perdó, el dejuni, la caritat... Ens espera un racó, allunyat del sorolls, de les presses... on parlar amb el Senyor amb sinceritat, on llevar-nos cada dia amb fam de justícia, de solidaritat, de fraternitat... on retrobar-nos i convertir-nos de veritat en el camí cap a la Pasqua.