Hi ha informacions que per la seva naturalesa no acostumen a tenir cap mena de transcendència, solen ser aquelles que res tenen a veure amb el sang i fetge, amb la morbositat o, darrerament, amb les interioritats de la política, però que en canvi aporten molt valor a les condicions de vida de les persones. Aquest és el cas d'una Llei que acaba d'aprovar França i que entrarà en vigor avui mateix, que prohibeix a tots els supermercats del país llençar o malbaratar el menjar que no venen i els obliga a donar-lo als bancs dels aliments i a organitzacions humanitàries.

No cal aprofundir gaire en la Llei per adonar-se que es tracta d'una mesura que beneficiarà centenars d'organitzacions sense ànim de lucre i milers i milers de persones que, encara que no ho sembli, al país veí també tenen necessitats bàsiques. Els francesos són experts a fer veure que tot els va bé, quan en realitat les passen tan magres com els que estem més al sud, però saben afrontar la situació i prendre mesures que no costen un euro a l'Estat però que tenen una transcendència de debò.

La Llei, a diferència de la majoria de textos que aproven els polítics, no és d'aquelles per quedar bé però que a l'hora de la veritat no serveixen per a res. Aquesta obliga tots els propietaris de supermercats de més de 400 metres a signar un contracte de donació d'aliments amb organitzacions sense ànim de lucre i per a aquells que no compleixin imposa sancions de fins a 75.000 euros o de fins a dos anys de presó, poca broma.

Malgrat que aquí, a l'Estat vull dir, no tinguem govern i el govern català probablement no tingui competències per a finalitats tan positives, no els hauria de fer vergonya copiar un text com el que acaben d'aprovar els francesos, potser així descobririen que la política també pot ser útil i servir al ciutadà.