La vida política és punyetera perquè molt sovint situa el polític en llocs que el fan caure en cruels contradiccions. Felipe González es va convertir en president i es va haver d'empassar el primer gran gripau de la seva vida política defensant l'ingrés d'Espanya a una OTAN que ell i el seu partit feia anys que satanitzaven. A Joan Saura li va caure al damunt la conselleria d'uns Mossos d'Esquadra als quals durant anys IC va utilitzar per desgastar el Govern de CiU. La CUP s'ha vist obligada a fer possible la investidura d'un president convergent, el seu anticrist polític. Santi Vila es va convertir en el conseller de carreteres quan, com a alcalde de Figueres, havia estat el gran martell contra la situació de la N-II a les comarques de Girona, que va batejar com el corredor de la mort. En aquest cas, Vila va combatre i derrotar la seva contradicció i, en la seva més audaç acció com a servidor públic, va aconseguir un pacte polític i econòmic magnífic per desterrar els camions cap a l'autopista.

Ara és el nou president de Catalunya qui s'enfronta a una gran contradicció quan converteix l'oposició al transvasament de l'Ebre en una reivindicació de país i enfrontament contra un estat colonial. Fins no fa pas massa setmanes, Carles Puigdemont s'havia convertit, com a alcalde de Girona, en un dels polítics més bel·ligerants contra el transvasament d'aigua del Ter cap a Barcelona. Un transvasament projectat i executat pel franquisme que ha arribat fins avui malgrat que l'impacte devastador sobre el riu és, en proporció, molt superior que el que tindrà, si es fa, el transvasament de l'Ebre. Continuar mantenint el Ter com el pantà de Barcelona depèn únicament de la Generalitat perquè en aquest cas Madrid no hi pinta absolutament res. Puigdemont té ara el poder per posar fi a l'espoli i destrucció d'aquest riu. No és fàcil perquè l'alternativa per no deixar seca Barcelona és molt complexa i cara, tot i que han tingut més de 30 anys per buscar una solució.

Serà Puigdemont un polític valent o serà el polític ambiciós i calculador que descrivia el seu antic número dos a l'Ajuntament, Jordi Fàbrega, en una entrevista que li feia Tapi Carreras? Amb el transvasament del Ter Puigdemont té l'oportunitat de demostrar que les seves paraules van lligades a unes conviccions.