Fumar consisteix en un hàbit perniciós d'arrel Neandertal, l'homo que va viure a l'Àsia central i el Pròxim Orient ara fa entre 200.000 i 35.000 anys. També són característiques d'aquesta espècie de gran volum corporal i encefàlic i de crani allargat, els infarts de miocardi, l'obesitat, els trastorns digestius, la depressió i altres menes de transtorns mentals, així com les malalties de la sang i de la pell.

Ho sosté un nou estudi de la Universitat de Vanderbilt (EUA) publicat ben recentment per la revista Science i dirigit pel genetista evolutiu John Capra, que afirma que aquest treball estableix una nova branca d'investigació sobre els efectes que ha tingut la mescla d'espècies en l'evolució humana recent.

Fa uns 60.000 anys, els humans moderns -no pas els hipsters, compte- van marxar d'Àfrica i es van expandir per Europa i Àsia. En tan llarg viatge, es van trobar amb uns homínids més arcaics, els neandertals. Ambdues espècies van acabar barrejant-se i van produir descendència, de manera que els homes (i dones) euroasiàtics d'avui en dia tenen entre un 1 i un 4% d'ADN d'arrel neandertal.

L'estudi de Capra, però, no especifica si els sentiments racistes, o les actituds masclistes, o els comportaments pedòfils, o les reaccions violentes, o la mala educació, o el fanatisme religiós, o l'atracció per Mujeres y hombres y viceversa, o els crits més primitius que se senten als camps de futbol, o la tirada a l'alcohol i les drogues dures, o determinades maneres de conduir, o el massoquisme, o el sadisme, o la corrupció, són d'herència dels nostres avantpassats del cap gros.

Amb o sense estudis de Capra, fa la sensació, però, que la genètica d'aquells homenots peluts roman entre nosaltres i, si no canvien les coses, que ho farà pels segles dels segles: és segur que hi ha neandertals a València -diuen que a Xàtiva hi viu un exemplar únic i que a València ciutat es refugia la femella més perillosa de totes-; es veu, també, que en corren pels Maristes de Sants-Les Corts -on algun descendent d'aquells homínids ha fet coses horroroses-; en corren alguns al Congrés dels Diputats; i al Parlament i als bars i als restaurants; i a les llotges del Camp Nou i del Bernabéu.

L'esperit neandertal es passeja pel carrer i surt a la televisió, cada dia, cada nit, cada minut, cada segon. Els camins de l'evolució són així d'inescrutables.