Pot semblar una contradicció però els que vivim a les trinxeres culturals som uns afortunats. Malgrat la gana, la llunyania de tot i a vegades la incomprensió, sabem que estem en el lloc on passen les coses autèntiques, les que són de veritat. Quan s'opta pels oficis lligats a la cultura hem d'entendre que el que dóna contingut real al teu compromís és estar a peu de carrer i no tancat en un despatx climatitzat. Dotze anys de personal compromís amb l'associacionisme teatral gironí, lligat a la seva dinamització i promoció, acompanyant els valents i valentes del teatre més de proximitat i intentant defensar i posar en valor allò que ja forma part de la nostra identitat cultural com a poble i país, és un luxe sense honors, una medalla sense metall, un premi sense dotació.

El FITAG torna a obrir les seves finestres al món per què ens arribin en forma de sol·licituds les peticions de voler-nos acompanyar durant els cinc dies de festa major teatral compartida. Alguns periodistes creuen que això no és notícia, però jo opino que és la gran notícia! Estem vius malgrat el que ens ha tocat viure, seguim lluitant per la cultura popular, per la que no llueix però que sustenta la base de la gran piràmide del creixement com a individus i col·lectius. A dalt les punxes d'or i fent forta la base i en vocació de fonaments, els anònims treballadors sense nòmina i els militants espectadors de les estrenes sense catifa vermella.

El FITAG enguany vol tornar a congregar a la família del teatre no professional del món i ens convida a tastar-lo, xarrups d'elixir teatral que no puja al cap sinó que t'acontenta l'esperit. En aquesta edició 2016, congregarem especialment el teatre llatinoamericà i també estem preparant una gran coproducció teatral perquè els actors i actrius de casa nostra continuïn la seva formació trepitjant escenari i compartint amb altres companys d'aficions comunes. També estrenarem un documental de 50 minuts on volem explicar amb imatges el que no es veu d'aquest festival, el que hi ha al darrere, l'esforç però també la felicitat que es viu i que és segurament l'energia que mou el motor d'aquesta gran i familiar trobada teatral internacional d'agost a Girona, quan l'estiu ja s'acomiada i la tardor s'insinua. No hi ha festival teatral més obert, més participatiu i més generós, que el FITAG. Institucions i ciutat, família i teatre, esforç i festa, grandesa i humilitat, generositat i mèrits; tot dins aquest gran perol imaginari on volem fer bullir aquesta olla de cultura escènica. Ara anem al mercat i necessitem els ingredients per entrar a la cuina. Inscripcions obertes a la nostra web: http://www.fitag.cat. Fas teatre amateur o t'agrada ser espectador? Vols venir a veure o ser vist? Vols venir a beure o a ser begut? Vols un glop de FITAG?