Són tendència, com les barbes dels hipsters. Les consultes estan de moda i, ara, Salt es disposa a desfilar per la passarel·la de la democràcia mal entesa. Com que ERC i IpS, socis de govern, no s'entenen sobre la hipotètitca instal·lació d'Ikea al poble -els republicans diuen que sí, els independents diuen que no-, apa, consulta -amb el suport de Canviem Salt, previsible, i del PSC, sorprenent-. En altres paraules: com que els dos partits són incapaços d'acordar una posició comuna sobre un projecte força clau, descarreguen la responsabilitat sobre la «ciutadania» -substantiu lleig que els pregoners de l'eufemisme polític i els salvapàtries d'estar per casa es posen a la boca per referir-se a la «gent»-.

Proposen la consulta, diuen, amb voluntat de transparència. Mentida, perquè volen vendre gat per llebre: passen de puntetes per la qüestió central, Ikea, i la camuflen parlant d'un pla de desenvolupament del sector sud del municipi i bla, bla, bla. O sigui, que els veïns tindrem l'oportunitat, abans de l'estiu, de decidir sobre qüestions urbanístiques i sobre política industrial i comercial.

Democràcia pura i suïcida, perquè el dret a decidir el carrega el diable, i el poble, per molt nombrós que sigui, s'equivoca (la probabilitat d'error és directament proporcional al desconeixement d'allò que és objecte de sufragi). Votar-ho tot queda molt bé, però és ineficient i car: l'Ajuntament xifra en 6.000 euros el cost de l'invent, uns diners que acabaran llançats al vàter.

Serà una pèrdua de temps i un argument a favor de Girona, que també vol la «superbotiga» de mobles a la república de casa seva. És una fugida endavant d'un equip de govern que havia despertat expectatives -venim d'on veníem- però que, si continua per aquest camí, pot acabar essent una gran decepció. No facin decidir a la gent allò que són incapaços de decidir vostès. No atabalin amb consultes. Governin i decideixin, que hi tenen tot el dret. I és la seva obligació.