Si revisen la seva factura elèctrica, veuran un apartat fix mensual, el de la potència contractada en kilowatts. Aquesta és la part de la factura dels particulars que més s'ha apujat en els darrers anys. Moltes famílies tenen contractada una potència superior a la que necessiten. Això significa centenars de milions d'euros anuals que ens podem estalviar si ajustem la potència al nostre consum real.

Per fer aquest estalvi, necessitem estar més ben informats. Es parla d'implantar una assignatura d'economia bàsica en l'educació secundària, que permeti als alumnes defensar-se en temes que semblen escrits en sumeri o egipci antic, com el tipus d'interès d'una hipoteca o un crèdit al consum. Més informació vol dir més voluntat d'aprendre coses i de jutjar l'entorn: més transparència. Vegin el tema de Barcelona World, que fa anys havia de ser una mena de segon Macau del joc, i avui no sabem com queda. Els polítics parlen de fer una consulta sobre el tema. En el camp de Tarragona i la Costa Daurada, amb l'economia i l'atur actuals, no es veu de la mateixa manera que a la resta del territori.

Com el transvasament de l'Ebre, que per a la Convergència d'abans era beneficiós i avui el partit s'hi oposa amb carros i carretes, i és defensat pels regants de Lleida.

A voltes, els referèndums són una tàctica de partit per traspassar la patata calenta de decisions i responsabilitats. Si no sabem tots els aspectes d'un tema econòmic, què pot significar, què implica avui i com pot evolucionar en el temps, com volen que opinem? L'oportunisme polític té això.