Aquest Nadal, enmig de les vertiginoses festes plenes d'àpats i disbauxa, vam anar a visitar la Casa d'acollida d'In via de Barcelona. Es tracta d'una preciosa casa on conviuen dones de totes les edats que han patit violència de gènere.

Tant per a mi com per la a meva filla va ser una experiència única, que ens va fer aterrar en una realitat de la qual molt sovint sentim a parlar, però veure-la de prop, palpar-la, posar-hi rostre, és una experiència que ens va marcar.

Arran d'aquesta visita i d'haver col·laborat en concerts solidaris que s'han fet aquests darrers anys, em van proposar de ser la padrina de l'Associació In via, que va ser fundada a Barcelona i que té per objectiu la promoció integral de les persones en risc d'exclusió social o amb algun tipus de discapaci?tat psíquica. Imagineu-vos el que ha estat per a mi això! Tot un plaer, però alhora una gran responsabilitat. He pres el compromís de sensibilitzar sobre aquesta realitat que he vist de ben a prop i alhora difondre la gran feina de nombrosos professionals que hi treballen acompanyant aquestes dones, a qui formen per créixer i valer-se per elles mateixes.

Les històries de cadascuna de les dones són colpidores, i totes elles tenen en comú que, després d'haver patit molt i d'haver tocat fons, tenen ara el ple convenciment de voler superar-ho per tenir una nova vida. Algunes d'elles són molt joves i altres ja són mares de petites criatures, però totes elles són plenes de vida i força. Ens vam quedar el record que en aquella casa es respirava harmonia i moltes ganes de viure.

Arran de totes les notícies d'abusos patits per infants a l'escola dels Maristes que ens han alarmat aquests dies, us volia explicar la gran feina que fa In via. Durant el 2015, l'Associació In via, que fa més de 60 anys que atén persones vulnerables, ha acollit de forma integral 109 infants, joves i dones. El 76% han estat víctimes de tot tipus de violència: aïllament social, violència física, psíquica, econòmica i el 29%, a més, víctimes de violència sexual. Aquestes situacions d'abús sexual es van produir al llarg de la infància d'aquestes persones, el 14 % d'elles s'han vist obligades a exercir la prostitució.

A aquestes dades alarmants cal afegir-hi que la majoria de les situacions d'abús ara manifestades van produir-se en el si de la família, i que no van ser tractades perquè ningú no els va donar credibilitat, perquè no van ser detectades, o perquè quan es van intuir no es va saber com abordar-les.

Per això la importància de l'ajut a les víctimes de violència. Probablement, si aquests infants abusats haguessin tingut ajut professional especialitzat i, sens dubte, amb la credibilitat i el suport de la família, la seva situació actual no seria la mateixa. Les dones i joves que actualment són atesos per ser víctimes de violència no s'haurien vist abocats a mantenir i perpetuar relacions ?sexuals afectives abusives, en les quals l'home agredeix la dona en tots els sentits.

Davant d'aquesta situació, que no deixa de ser un reflex del que malauradament encara continua succeint, l'únic posicionament vàlid és escoltar amb atenció els infants i adolescents, protegir-los, assumir les deficiències d'un sistema patriarcal i masclista i donar visibilitat a aquesta problemàtica davant de la comunitat. Així mateix, proporcionar recursos especialitzats per tal que les víctimes puguin iniciar un procés de recuperació psicoemocional, i que els pares, mares i professors puguin rebre l'assessorament adequat quan realitzin deteccions.

L'equip psicoeducatiu especialitzat en violència masclista, violència familiar i abús sexual de l'Associació In via (www.invia.cat, safi@invia.cat) ofereix assessorament i atenció integral a infants, joves, dones i les seves famílies.