A Avinyonet de Puigventós, hi tinc uns quants amics bibliòfils. Els pobres, com altres veïns del poble, es van quedar al·lucinats quan l'alcaldia va decidir desfer-se dels llibres de la biblioteca municipal, abocant-los al contenidor més proper. Si existeix un més enllà, segur que Josep Pous i Pagès, exdirector de la Institució de les Lletres Catalanes i avinyonenc il·lustre, es deu estar esquinçant l'ectoplasma. Ras! Rrr-r-rrras! Ras!

Per sort dels seus vilatans, Avinyonet no sol sortir als diaris com un exemple de barbàrie. Qualsevol exercici d'hemeroteca demostra que el poblet hi ha aparegut sovint per lloar la tasca que hi duen a terme, des de fa dècades, els estudis de so Musiclan, fruit de l'entusiasme de la família Trayter i l'equip dels estudis.

Fa pocs dies, per una d'aquelles paradoxes inesperades, mentre l'alcaldia eliminava un grapat de llibres, Jordi Casals presentava la novel·la Telecaster Circus, que inclou algunes pàgines ambientades a Musiclan. Telecaster, per a qui no ho sàpiga, és una de les obres més còmiques, més disbauxades, més pop i més desacomplexades que s'han escrit els últims anys en aquest racó de món.

Casals hi relata la tragicomèdia d'un músic de rock, que mira de refer-se d'una separació i sobreviure en una Barcelona parctematitzada per als turistes. El llibre és una delícia. Està tan farcit de referències i conyes sobre la cultura mediàtica, popular i freak, que The Big Bang Theory sembla l'obra d'uns aficionats. Entre destralada i destralada, s'hi cola una entrevista de la contra del Diari de Girona. Els fans de l'Albert Soler agrairan aquest cameo inesperat.