El gran problema

Àngela Ferrer i Mató. GIRONA.

Ves per on, tota una sèrie de problemes importants els origina ni més ni menys que Catalunya! No tenim govern, no s'entenen ni per les dretes ni per les esquerres i la gran solució fóra ni més ni menys que acceptar que Catalunya fes un referèndum! Ens menystenen de totes totes, ens escanyen econòmicament, no ens deixen sortir a l'exterior en sentit de tenir una promoció com a nació que som, ens prohibeixen tenir esports que competeixin amb el nom de Catalunya, procuren escanyar la nostra llengua tant com poden... i som el problema que de moment no té solució. Mai no he entès que no es permeti aquest referèndum. Tanta por tenen? Podria sortir no si com diuen gran part dels catalansno volen ser independents! Si ells han estat una fàbrica d'independistes i encara ho són! I resulta que ens necssiten per sumar vots! Ja veieu, som més importants del que pensàvem! I així s'han intentat coalicions impossibles: Ciutadans (Déu ens guardi d'ells que són pitjor que en Rajoy!) amb PSOE, no sumen però no volen esquerres perquè hi hauria independentistes! I el PSOE ens té com a empestats, sobretot els vells barons que no sé què hi pinten! I així van deixant Espanya sense govern i amb una situació molt greu. I mentrestant el "Gobierno en funciones" el govern més corrupte mai conegut, vinga a demandar-nos per mitjà del Tribunal Constitucional, format en majoria per ells mateixos. Jo crec que és a l'única cosa que es dediquen. I el Rei fent un trist paper entre cercar qui sigui capaç de formar govern i veient sa germana asseguda al banc dels acusats. Fins i tot em fa pena.

Girona somriu

M. Àngels Pagès. Ventalló.

Un projecte ben interessant el que varen portar a terme les alumnes de quart d'ESO de les Alzines, promoure "El dia de la felicitat". La data escollida, el dos de març, un dia com qualsevol altre, sense cap connotació especial però amb una finalitat concreta, arrencar molts somriures. La seva acció havia d'arribar en primer lloc a la seva llar, a cadascun dels membres de la seva família, a l'escola, als mitjans de comunicació.... però sobretot també a la nostra ciutat. I ho van aconseguir, la seva presència a les Germanetes, Can Regas, el mercat, carrers de Girona... El seu lema: "Un petit gest suma", va omplir de felicitat moltes persones.

Tot es va gestar a l'assignatura d'emprenedoria, varen crear una mini consultoria amb l'objectiu d'influir positivament en l'actitud de les persones. No calien grans coses, simplement es tractava de petites accions -com escriure una carta adreçada als pares d'agraïment per tot el que havien rebut d'ells- petits gestos d'amabilitat i solidaritat per fer una mica més feliços els qui ens envolten. Ara això sí que va ser imprescindible: iniciativa, esforç, col·laboració, constància, enginy, en definitiva, sumar en positiu, que tots hauríem d'aprendre a fer.

Un agraïment a l'escola, al professorat, però sobretot felicitar les noies, sense la vostra il·lusió, el vostre coratge, la vostra implicació desinteressada, la vostra alegria... la jornada no hauria sigut possible. Que el proper dos de març es pugui tornar a repetir l'esdeveniment i s'omplin de nou de somriures els carrers. Iniciatives com la vostra és un motiu d'esperança, les persones joves sou el futur de la societat, el seu èxit depèn molt del rumb que vosaltres prengueu. Obrir-se i donar-se als altres sempre obté bons resultats.

Ha arribat Pasqua florida

Francesc A. Picas. girona.

Pasqua és la festa més rica de tradicions a Catalunya. Pasqua ens ofereix unes festes populars que ens omplen d'alegria i d'esperança.

Repics de campanes amb tocs d'al·leluia en els campanars de totes les parròquies. Fogueig de trabucaires sorollant de festa carrers i places. Cant de caramelles. Joventut amb barretina aixecant una senyera i una panera guarnida amb cintes de colors, canten caramelles a les donzelles del poblat. Recorren, també, les cases de pagès de les rodalies i les mestresses de les masies els omplen la panera d'ous i de botifarres, mentre les noies del veïnat escolten complagudes el cant de la joventut. En un proper diumenge, en una font als afores, els caramellaires organitzaran una abundosa costellada popular i amb els ous i les botifarres recollits faran truites per tothom. Després, no faltarà una bona ballada de sardanesÉ

Per Pasqua els padrins del baptisme és tradició que regalin als seus fillols la deliciosa "mona" de Pasqua, adornada amb originals figuretes al cim i plomes de colors. La "mona" del padrí són les postres de la família per Pasqua. En molts llocs hi ha costum cuinar un ànec i fer un bon rostit. A l'Empordà no faltaran els deliciosos brunyols.

No perdem, amics, el goig de celebrar les tradicions populars de la Pasqua. Cantem les caramelles amb germanor: "Amb el cor flamejant d'alegria, i amb els llavis la gràcil cançó, festegem ben ardits el nou dia, de la Pasqua de Resurrecció".