Imatges de Girona

13.03.2016 | 00:00
Imatges de Girona

"La mostra constitueix una completa descripció dels temes que interessaven als gironins del passat i de l'evolució social"

Fins a principis d'abril poden visitar l'exposició Primeres impressions. Xilografies gironines. S. XVII-XX, al Museu d'Art de Girona. Som davant del repàs del fons de la família Carreras, impressors de fa generacions a la ciutat, i que van aplegar un recull de més de dues mil xilografies que es remunten algunes a 300 anys enrere, i que va ser adquirit el 1986 per la Diputació.
La mostra, comissariada per Marina Garcia, i que mereix voltar per casa nostra, constitueix una completa descripció dels temes que interessaven als gironins del passat i de l'evolució social. A través de les imatges i les estampes religioses, veiem imatges de la passió, escenes de sants, amb atenció especial a la figura de Sant Narcís, o la devoció mariana, lligada a la terra i la figura de la mare soferta. També els goigs, cants religiosos. Descobriran la cultura popular: les auques, els jocs de taula, o els populars romanços. Seguit d'històries que es podien mostrar, fulla a fulla, exposades amb plecs de cordill, al carrer, per crear espectacles amb lliçons morals. També trobaran animals fantàstics, com estrafolàries salvatgines o dracs ferotges, que poblen deserts llunyans i països per civilitzar, que desperten la por i la imaginació del lector. La pervivència del joc de l'oca a través de les generacions, com un símbol dels entrebancs i les alegries de la vida, demostra fins a quin punt a les societats els cal plantejar els neguits i somnis, a través del joc i l'evasió. Com ho són també els jocs de cartes i la seva rellevància en la impremta. Podem repassar la nostra cultura popular a través d'aquesta mostra. Tota una trobada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema