El final del partit és més a prop. S'ha acabat Junts pel Sí. I ha començat per Girona. L'aliança entre CDC i ERC té els mesos comptats. Les noves eleccions catalanes són en menys d'un any i mig i convergents o republicans han de construir un discurs propi.

El canvi a l'alcaldia de Girona, forçat per la mala sintonia entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu segon, Oriol Junqueras, suposa el primer pas enrere obvi de la coalició governant a Catalunya. És probable que es tirin endavant quatre lleis o que hi hagi front comú contra el TC o el govern central. Per aquí, seguirem en el terreny de la gestualitat. Però res més.

Des de fa uns dies Artur Mas s'encarrega de fer el discurs de futur. Un full de ruta que no serveix, negociar un referèndum, sobiranisme, estat associat o una majoria del 48% que és insuficient. Les mateixes paraules que van situar Duran i Lleida fora de la coalició de CiU i que van deixar Unió sense representació, ara serveixen a Mas i Puigdemont per desmuntar el pacte amb ERC. Veient l'èxit d'Unió... que tinguin sort!