o hi ha dret amb el que li estan fent un bon grapat d'intel·lectuals a l'equip de govern de l'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós i en especial al seu alcalde, l'amic Josep M. Bartolomé. El conec des de fa molts anys -en els temps de Chic era un assidu i un dels clients més "elegants" i benvinguts que teníem. Però ni ell em deu res a mi, ni jo li dec res a ell i per això puc dir amb el cap ben alt: com us esteu passant! Què ja no es pot fer endreça sense que vingui algú i descobreixi "valor" en tot allò del que ens volem desfer? On us aturareu? Perquè jo cada dia llenço els diaris i potser estic cometent un crim del que ni tan sols m'havia assabentat? Vindran "els senyors de les paraules" a denunciar les meves limitacions intel·lectuals per desfer-me d'una paperassa que només m'ocupa espai? També voldran desacreditar-me, criticar-me, "cremar-me" a la plaça pública?

Potser que aquells que criminalitzen uns edils per desfer-se d'una càrrega a fi d'oferir més espai per als seus ciutadans, s'assabentin que al segle XXI els llibres són i seran electrònics, que es comparteixen per email i que es llegeixen en tauletes. Ni prestatges plens de toms, ni motxilles plenes de lloses, ni boscos que desapareixen per fabricar tot aquell paper, ni préstecs que s'obliden. Simplement, no cal. No saben que el que compta és el que han escrit (ells i aquells que defensen) i no el paper sobre el que s'han imprès les seves paraules? Qui són per posar a un mateix nivell quelcom tan senzill com "fer puesto", amb la crema de llibres per ofegar determinades idees i pensaments? Què s'han cregut per imposar-nos la seva cultura de girar fulls?

Segons l'alcalde, abans de llençar-los, potser sí que podrien haver trucat a més de dues biblioteques si els volien. Però ho van intentar. Potser sí que podrien haver parlat amb alguns dels donants abans de desfer-se'n, però van pensar que probablement qui els havia regalat li havia passat el mateix que ara els passava a ells (i que també li ha passat a en Quim Monzó, per exemple). I han demanat disculpes. Era necessari tot aquest rebombori? L'escarni? La desqua?li?ficació? De què serveix la intel·ligència, si no és per intentar comprendre les decisions dels que no pensen igual? Llençar els dos mil llibres d'Avinyonet al contenidor, ha estat una decisió pragmàtica que no ha fet mal a ningú. No fou cap ofensa i els que s'han ofès, haurien de controlar les ofenses de les seves paraules. En Josep Maria Bartolomé és alcalde d'Avinyonet des de fa més de deu anys i ara està tan dolgut que es planteja plegar. Qui sou, "senyors de les paraules", per imposar la vostra presumpta superioritat moral a la lliure decisió de tot un poble?