Fidel Chaves, el líder de Somos capaces, ha comparegut davant els mitjans per llegir el comunicat següent:

«Els informo que acabo de traslladar a la reina Susana I la meva disposició a ser proposat al Congrés com a candidat a la presidència del govern de Ruritanya.

Com vostès saben, ens trobem en una situació que no té precedents en la nostra història. Després de la primera ronda de contactes, en la qual Mario Sanxenxo va declinar l'oferiment de la reina, Indalecio Sastre va ser el candidat que la cap de l'Estat va presentar a la investidura.

El senyor Sanxenxo, president del govern en funcions, és al capdavant del grup parlamentari del Partit Conservador, el més nombrós de la cambra, i era lògic que la Reina li plantegés a ell abans que a ningú l'oferiment de la candidatura. La va rebutjar, i la Reina va passar l'oferiment al senyor Sastre. El grup parlamentari del partit laborista ruritanyol, que encapçala Indalecio Sastre, és el segon en nombre d'escons, però Sastre no va aconseguir els vots imprescindibles ni a la primera ni a la segona votació. En aquestes circumstàncies, entenc que em correspon a mi, com a president del tercer grup del Congrés, l'oportunitat i la responsabilitat d'arribar a la presidència. Vull fer aquest pas perquè Ruritanya surti de la indefinició política i comenci un camí de reformes cap al progrés. Crec que podré convèncer les altres forces polítiques perquè, si no em donen suport, permetin almenys que es formi un nou govern. Si això no és possible, ens veurem abocats a unes noves eleccions, que només serviran per perllongar la incertesa en què ens trobem.

Els deia que ens trobem en una situació inèdita. Només ens en podem sortir respectant el marc constitucional, el que els nostres principals adversaris creuen que els pertany en exclusiva en el que els convé. Permeti'm que recordi que, pel que fa la investidura, la nostra normativa és una còpia exacta de la Constitució espanyola de 1978. Ara, doncs, cal aplicar el precepte previst, que, com en el cas espanyol, és l'article 99.4. Allà indica que, després de les dues primeres votacions d'investidura «es tramitaran propostes successives en la forma prevista en els apartats anteriors».

La Reina encara no ha tornat a cridar a consultes els representants dels grups polítics amb representació parlamentària. És comprensible que no ho hagi fet, perquè va fracassar la candidatura de qui havia proposat en la primera ronda. I encara no s'ha consolidat cap acord que permeti suposar que existeix un candidat amb la investidura garantida. Però, ara, qui els parla se sent amb la mateixa capacitat i la mateixa esperança que tenia el secretari general dels laboristes quan la Reina el va convertir en candidat a la presidència del govern. Estic convençut que la reina Susana no em negarà la mateixa oportunitat que va tenir el senyor Sastre, que va ser proposat malgrat no poder acreditar que disposava dels vots imprescindibles per ser investit».

Després de llegir el comunicat, Fidel Chaves s'ha negat a respondre les preguntes dels periodistes. D'altra banda, fonts del Palau del Matoll han explicat que l'entorn de la Reina es troba extraordinàriament molest. Retreuen al líder de Somos capaces que hagi forçat d'aquesta manera una candidatura que no té cap possibilitat d'obtenir els vots imprescindibles. Per ara no hi ha cap reacció de la resta de formacions polítiques, inclosos els sobiranistes de Sildavunya. En edicions posteriors esperem aportar les opinions dels experts, perquè expliquin fins quin punt la Reina pot ignorar l'oferiment de Fidel Chaves.