Ser pare és molt difícil. A Espanya, la baixa per maternitat es concreta en 16 setmanes de baixa remunerada al 100%. De les 16 setmanes, les 6 primeres són obligatòries per a la mare, mentre que les altres 10 setmanes es poden repartir entre el pare i la mare de forma simultània o consecutiva. Per la seva banda, el pare té 2 dies per naixement més 13 dies.

Entre els països d'Europa amb polítiques més igualitàries podríem destacar Suècia, amb 480 dies per a pare i mare -sí, un any i tres mesos-; Romania, 126 dies per al pare i la mare i Alemanya, que dóna fins a 98 dies per al pare i la mare, remunerats al 67% fins a un màxim de 1.800 euros.

La conciliació, com la sostenibilitat, el medi ambient, la democràcia o el bé del planeta són exemples de paraules que acaben compartint els polítics de tot l'arc ideològic: de dreta a esquerra i de dalt cap avall. Aquesta unanimitat ens hauria d'espantar. Que no hi hagi discrepàncies, que tothom ho vegi com un objectiu lloable i que es creïn múltiples comissions per debatre-ho ens hauria d'esgarrifar. Juguen a fer política de mentides. Tothom sap que és un problema, però ningú vol una paternitat igualitària de veritat.